Northrop Grumman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Northrop Grumman Corporation
Logo
Beurs NYSE: NOC
Oprichting 18 mei 1994
Eigenaar State Street Corporation, Capital Group Companies, The Vanguard Group, BlackRock
Sleutelfiguren Kathy Warden (CEO)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor Falls Church (Virginia)
Verenigde Staten
Werknemers 97.000 (31 dec. 2020)[1]
Industrie defensie, luchtvaart, ruimtevaart
Omzet/jaar US$ 36,8 miljard (2020)[1]
Winst/jaar US$ 2,2 miljard (2020)[1]
Marktkapitalisatie US$ 64 miljard (19 okt. 2021)
Website http://www.northropgrumman.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Northrop Grumman Corporation is een groot Amerikaans defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs New York Stock Exchange en maakt deel uit van de beursindex S&P 500.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Northrop Grumman was in 2020 het op drie na grootste defensiebedrijf ter wereld, met een omzet in die sector van ruim US$ 31 miljard.[2] Alleen Lockheed Martin, Raytheon Technologies en Boeing waren groter.[2] De Amerikaanse overheid is de grootste klant van het bedrijf en vertegenwoordigt ruim 80% van de totale omzet.[1]

Het bedrijf produceert militaire vliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht en de luchtmachten van andere landen, waaronder de E-2 Hawkeye (een AEW-vliegtuig), de strategische bommenwerpers B-2 Spirit en B-21 Raider, en het supersonische lesvliegtuig T-38 Talon. Het produceert tevens onderdelen voor vliegtuigen van andere bedrijven, zoals de F/A-18 Hornet en EA-18G Growler.

Northrop Grumman produceert ook onbemande luchtvaartuigen (drones), radarsystemen (waaronder de AWACS) en een reeks andere producten voor de defensie-industrie. Het is tevens een van de grootste IT-dienstverleners van de Amerikaanse overheid.

Dochterbedrijf Scaled Composites ontwikkelde in opdracht van Virgin Galactic een ruimtevliegtuig voor ruimtetoerisme, de SpaceShipTwo. Dochterbedrijf Northrop Grumman Sperry Marine produceert scheepsnavigatiesystemen, waaronder automatische pilootsystemen en gyrokompassen. Dochterbedrijf Vinnell geeft militaire training en ondersteuning. In 2003 kreeg Vinnell de opdracht van de Amerikaanse overheid om de training te verzorgen van het nieuwe leger van Irak.

In oktober 2015 werd Northrop Grumman aangewezen als de leverancier van de nieuwe Long-Range Strike Bomber (LRSB of B-21) voor de Amerikaanse luchtmacht.[3] De stealthbommenwerpers gaan zo’n US$ 564 miljoen per stuk kosten.[3] Northrop gaat 100 toestellen leveren en inclusief onderdelen heeft de order een totale waarde van US$ 80 miljard. De eerste B-21-bommenwerpers worden rond 2025 verwacht en gaan de verouderde B-52- en B-1-bommenwerpers vervangen.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Northrop Grumman ontstond op 18 mei 1994 door de fusie van twee luchtvaartbedrijven, Northrop (gevestigd in 1939) en Grumman (gevestigd in 1929). In augustus 1994 kocht het bedrijf de resterende aandelen Vought Aircraft Company voor US$ 130 miljoen. In 1992 had Northrop al 49% van de aandelen Vought in handen gekregen. In 1995, het eerste jaar dat de twee bedrijven voor een volledig jaar samen waren, realiseerde Northrop Grumman een omzet van US$ 6,8 miljard, waarvan 85% afkomstig van de Amerikaanse overheid, en een nettowinst van US$ 252 miljoen. Op 31 december 1995 telde het 37.300 medewerkers.

In 1996 werd de radardivisie van Westinghouse overgenomen. De overnames van defensie- en scheepsbouwbedrijf Litton Industries en scheepsbouwbedrijf Newport News Shipbuilding volgden in 2001. De ruimtevaartdivisie van TRW werd in 2002 overgenomen en ruimtevliegtuigbouwer Scaled Composites werd in 2007 aangekocht.

De scheepsbouwactiviteiten werden in 2008 samengevoegd tot Northrop Grumman Shipbuilding. Deze divisie werd in 2011 afgesplitst tot een apart bedrijf, Huntington Ingalls Industries, dat tevens aan de NYSE genoteerd is.

Het hoofdkantoor van Northrop Grumman werd in 2010 verplaatst van Los Angeles naar Falls Church, nabij Washington D.C., om zo dichter bij de Amerikaanse federale overheid te zijn, die de belangrijkste afnemer is van de producten en diensten van Northrop Grumman.

In 2017 kondigde Northrop Grumman de overname aan van het ruimtevaart- en defensiebedrijf Orbital ATK voor US$ 9,2 miljard.[4] Orbital is fabrikant van draagraketten, hulpmotoren voor draagraketten, aandrijfsystemen voor intercontinentale ballistische raketten en precisiegeleide wapens en munitie. Ook bouwt Orbital de onbemande Cygnus-ruimtevaartuigen en is het een van de grootste producenten van satellieten. Het bedrijf telt ongeveer 13.500 medewerkers en behaalde in 2016 een jaaromzet van US$ 4,5 miljard. Op 6 juni 2018 was de overname een feit en werd Orbital ATK tijdelijk hernoemd tot Northrop Grumman Innovation Systems. Dit bedrijfsonderdeel werd bij een reorganisatie per 2020 verdeeld over de vier resterende divisies.

Begin 2018 was Northrop Grumman in het nieuws omdat een door hun geproduceerde geheime defensiesatelliet verloren zou zijn gegaan. De satelliet, genaamd Zuma, was met een Falcon 9 van SpaceX gelanceerd maar zou niet zijn losgekomen van de raket.[5] Northrop had wegens het geheime karakter zelf de satelliet-adapter die de ontkoppeling moest uitvoeren geleverd. Door het geheime karakter is de (waarschijnlijke) mislukking echter nooit officieel bekendgemaakt.

Vanaf 1 januari 2020 heeft het bedrijf de activiteiten verdeeld over vier divisies:

  • Aeronautics Systems (luchtvaartdivisie)
  • Defence Systems (defensiedivisie)
  • Space Systems (ruimtevaartdivisie)
  • Mission Systems (software en cyberveiligheid)

De reorganisatie werd al verwacht omdat na de overname van Orbital ATK verschillende soortgelijke afdelingen niet in dezelfde divisies zaten.[6]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Northrop Grumman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.