Daens (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daens
Regie Stijn Coninx
Producent Dirk Impens
Jean-Luc Ormières
Maria Peters
Hans Pos
Dave Schram
Scenario François Chevallier
Stijn Coninx
Addy Weijers
Louis Paul Boon (roman)
Hoofdrollen Jan Decleir
Gérard Desarthe
Antje De Boeck
Muziek Dirk Brossé
Montage Ludo Troch
Cinematografie Walther Vanden Ende
Distributie Shooting Star Film
Première 10 december 1992
Genre Drama
Speelduur 138 minuten
Taal Nederlands
Frans
Latijn
Italiaans
Land Vlag van België België
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Daens is een Belgische dramafilm uit 1992 onder regie van Stijn Coninx.

Daens is gebaseerd op het boek Pieter Daens van Louis Paul Boon, en gaat over priester Adolf Daens en de sociale strijd tegen Charles Woeste in Aalst aan het eind van de 19e eeuw (1888).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In 1890 werkte de bevolking van Aalst onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken, misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren omwille van winst. Mannen werden ontslagen omdat vrouwen goedkoper werkten. Kinderen werkten dag en nacht en raakten zo vermoeid dat ze vaak in slaap vielen en onder de machines werden vermorzeld. Dat is de situatie die pastoor Adolf Daens (Decleir), na een conflict met bisschop Stillemans (Schoenaerts), aantreft bij de terugkeer in zijn geboortestad Aalst. Hij neemt zijn intrek bij zijn broer Pieter (Meuwissen), uitgever van Het Land Van Aelst. Fabrieksdirecteur Borremans (Stéphane) ontslaat de helft van zijn arbeiders, een aanpak die gesteund wordt door Charles Woeste (Desarthe), voorzitter van de Katholieke Partij. De ontslagen komen echter hard aan. Daens verzet zich tegen de wantoestanden. Eerst vanaf de kansel, later ook in de Volksvertegenwoordiging, waarin hij na een verwoede strijd wordt verkozen. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in Het Land Van Aelst.

Hij krijgt daarbij de steun van Nette (De Boeck), pas 17, een katholiek meisje dat voor het hele gezin het geld moet verdienen. Hij krijgt ook steun van de liberalen en de socialisten. Een van die socialisten is Jan de Meeter (Pas). Met de toenemende twijfel van Daens groeit de bijna onmogelijke liefde tussen Nette en Jan. Omdat Daens de kant van de armen kiest, komt hij in conflict met de rijke fabrieksdirecteuren en de Katholieke Kerk. De Kerk ziet met lede ogen toe hoe Daens het symbool wordt in de meedogenloze vrijheidsstrijd die de arbeiders voeren. Woeste doet er alles aan om Daens ten val te brengen en zorgt er via een web van intriges zelfs voor dat Daens uiteindelijk bij het Vaticaan op het matje wordt geroepen. Daens staat voor de keuze: óf aftreden als Volksvertegenwoordiger, óf ontheffing uit het priesterambt...

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Decleir, Jan Jan Decleir Adolf Daens
Desarthe, Gérard Gérard Desarthe Charles Woeste
Boeck, Antje De Antje De Boeck Nette Scholliers
Pas, Michael Michael Pas Jan de Meeter
Baetens, Karel Karel Baetens Jefke
Schoenaerts, Julien Julien Schoenaerts Bisschop Stillemans
Meuwissen, Wim Wim Meuwissen Pieter Daens
Alen, Brit Brit Alen Louise Daens
Leysen, Johan Johan Leysen Schmitt
Stéphane, Idwig Idwig Stéphane Eugène Borremans
Dyck, Linda van Linda van Dyck Elizabeth Borremans
Claes, Jappe Jappe Claes Ponnet
Bertin, Brenda Brenda Bertin Marie
Wilequet, Alex Alex Wilequet Monseigneur Goossens
Hancké, Rik Rik Hancké Nuntius

Prijzen/nominaties[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Op 4 oktober 2008 ging de musical Daens van Studio 100 in wereldpremière in Antwerpen.
  • De film was met 848.000 bezoekers in de filmzalen jarenlang de op twee na succesrijkste Belgische film maar werd op 25 december 2008 in deze rangschikking voorbij gestoken door Loft. Koko Flanel en Hector stonden in deze rangschikking op de eerste en tweede plaats, tot Loft ook Hector overtrof in aantal bioscoopbezoekers.
  • In de film heeft het personage Nette (17 jaar) een relatie met Jan, die ongeveer dezelfde leeftijd heeft. In realiteit was actrice Antje De Boeck tijdens het filmen net geen 30 jaar. Michael Pas was ongeveer 27 jaar.

Externe link[bewerken]