Daglicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Daglicht (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Daglicht.
Zonlicht schijnt door de wolken

Daglicht bestaat uit zowel het directe licht van de zon, als het indirecte licht dat via de atmosfeer en de wolken diffuus de aarde bereikt. Daglicht is belangrijk voor het menselijk functioneren. Bij gebrek aan daglicht kan deze functie slechts gedeeltelijk vervangen worden door kunstlicht, licht dat ontstaat door het omzetten van (elektrische) energie in zichtbaar licht (bijvoorbeeld gloeilamp, fluorescentielamp etc).

De grote verschillen in gebruik en toepassing tussen daglicht en kunstlicht zijn de volgende:

Daglicht:

  • is door de atmosfeer dynamisch wat betreft kleur en intensiteit;
  • heeft een zeer goede kleurkwaliteit, vanwege het continue spectrum;
  • treedt een ruimte meestal binnen ramen in de muren;
  • in een ruimte is voor de hoeveelheid en het soort licht is afhankelijk van de oriëntatie, positie en de afmetingen van de ramen.

Kunstlicht daarentegen:

  • heeft meestal een statisch karakter wat betreft de hoeveelheid licht en de kleur;
  • heeft in veel gevallen niet een continu spectrum waardoor niet alle kleuren even goed worden weergegeven (zie kleurweergave-index);
  • wordt vaak in of aan het plafond geplaatst;
  • heeft meestal een klein helder oppervlak t.o.v. ramen.

Daglicht is belangrijk voor het menselijk functioneren en de gezondheid van mensen in het algemeen. Daarom wordt er door verlichtingsdeskundigen uit het bedrijfsleven, artsen, universitair onderzoekers, ingenieurs, technici en architecten onderzoek gedaan naar de effecten van daglicht op het dagelijks leven. Om in Nederland een ruimte in huis of op kantoor volgens het Bouwbesluit tot een verblijfsruimte te maken, moet er sprake zijn van voldoende daglichttoetreding. De norm hiervoor is vastgelegd in het Bouwbesluit (NEN 2057). Het Bouwbesluit heeft als vuistregel dat het glasoppervlak minimaal 10% van het beloopbare vloeroppervlak (2,6 m hoog) moet beslaan.

Externe link[bewerken]