Dana Lixenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dana Lixenberg (Amsterdam, 1964) is een Nederlands fotografe.

Aanvankelijk vertrok Lixenberg op haar achttiende naar New York om te werken als au pair. Door een avondcursus kwam ze in aanraking met fotografie en volgde ze een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en aan het Londen College of Printing. Na deze opleidingen te hebben afgerond, vertrok Lixenberg in 1990 naar New York om daar te wonen en werken.

In 1993 brak Lixenberg in Amerika door met een reportage voor Vrij Nederland waarin ze het stereotiepe beeld van de bewoners van Watts (Los Angeles) vastlegde. Het New Yorkse blad Vibe toonde interesse en vanaf dat moment begon Lixenbergs carrière in Amerika te lopen.

Het handelsmerk van Lixenberg is een 4 bij 5-camera op statief. Ze houdt ervan tegenstellingen te creëren met haar werk en mensen in pure vorm te portretteren. Lixenberg houdt zich bezig met alle lagen van de bevolking. Dit blijkt uit het boek United States (2001), waarin mensen uit verschillende lagen van de Amerikaanse bevolking staan. Naast gewone mensen, had Lixenberg een aantal Amerikaanse beroemdheden, zoals Whitney Houston en Prince voor de camera.

Naast fotografie houdt Lixenberg zich bezig met regisseren. In 2005 regisseerde ze de videoclip ‘One Word’ van de Nederlandse zangeres Anouk.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]