Danaus cleophile

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Danaus cleophile
IUCN-status: Gevoelig[1] (1996)
Danaus cleophile.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Nymphalidae (Vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders)
Onderfamilie: Danainae
Geslacht: Danaus
Soort
Danaus cleophile
(Godart, 1819)
Afbeeldingen Danaus cleophile op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Danaus cleophile is een vlinder uit de familie Nymphalidae, onderfamilie Danainae.

Danaus cleophile is, als Danais cleophile,[2] voor het eerst beschreven en geldig gepubliceerd door Godart in 1819.[3][4]

Het epitheton cleophile komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar Cleophile, één van de vrouwen van Lycurgus, koning van Arcadië.

De soort komt voor op de Caraïbische eilanden Hispaniola en Jamaica. Hij staat op de Rode Lijst van de IUCN als gevoelig.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Danaus cleophile op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Godart vermeldt niet waar de naam vandaan komt. In het geslacht Danais neemt hij meerdere soorten op, waaronder de door Linnaeus gepubliceerde chrysippus, midamus, misippus, niavius en plexippus, de door Fabricius benoemde alcippus, archippus, claudius, corus, eresimus, erippus, gilippus, hegesippus en tulliolus, en de door Cramer benoemde melaneus en melanippus. Al deze soorten hebben bij Godart een andere (vrouwelijke) uitgang dan in de oorspronkelijke publicatie, en waar Papilio en Danaus grammaticaal mannelijk zijn, is Danais blijkbaar vrouwelijk. In dat licht lijkt het aannemelijk dat cleophile, gecombineerd met Danaus, naar analogie met de genoemde namen, cleophilus moet zijn. Cleophile staat hier echter als een noun in apposition (zie ICZN art. 31.1), en verandert niet van grammaticaal geslacht als de geslachtsnaam dat wel doet. Het is in het geslacht Danais één van de weinige soortnamen die Godart correct gebruikt, de verandering van het grammaticaal geslacht van de reeks hiervoor genoemde namen, ook allemaal eigennamen en nouns in apposition, is tegen de regels.
  3. Danaini op nymphalidae.net
  4. Latreille, P.A. & Godart, J.B. (1819), Encyclopédie méthodique, Histoire naturelle, Tome 9, Entomologie: 185, soort 32. (de vlinders in dit deel zijn bewerkt door Godart en nieuwe soorten (meer dan 80) door hem beschreven; zie Avertissement, p. 1 en 2).