Dansaertwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dansaertwijk
Wijk van Brussel
Dansaertwijk (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Dansaertwijk
Kerngegevens
Gemeente Brussel
Stadsdeel ten westen van de Beurs van Brussel
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Foto's
straatzicht Antoine Dansaertstraat
straatzicht Antoine Dansaertstraat

De Dansaertwijk is een wijk in het centrum van de vijfhoek van Brussel-stad gelegen rond de Antoine Dansaertstraat, direct ten westen van de Beurs van Brussel tot aan de Vlaamsepoort. In de wijk liggen ook de Sint-Katelijnestraat, de Vlaamsesteenweg, de Arteveldestraat, het Sint-Goriksplein, de Oude Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein.

De wijk wordt afgelijnd door de Rijkeklarenstraat in het zuiden, de Anspachlaan in het oosten, Bisschopsstraat, Brandhoutkaai, Steenkoolkaai en Kalkkaai in het noordoosten, Oeverpoort en Houthulstbosstraat in het noorden, het kanaal Charleroi-Brussel in het westen, Hopstraat, Papenvest, Kogelstraat, Kartuizersstraat en Sint-Kristoffelsstraat in het zuidwesten.

Tot het onroerend erfgoed in de wijk behoren de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Rijke-Klarenkerk, Sint-Gorikshallen, de Pathé Palace, de Beursschouwburg, de Sint-Katelijnekerk en het Klein Kasteeltje. Een van de grotere scholen in de wijk is het Maria Boodschaplyceum.

De wijk is een hotspot voor Nederlandstalige Brusselaars, heeft een hoge concentratie aan restaurants en cafés en is ook gekend voor heel wat moderne modehuizen en kledingswinkels, onder meer in de Dansaertstraat zelf.

Het enige metrostation in de wijk ligt op de noordoostelijke grens van de wijk, het station Sint-Katelijne. De noordelijke en westelijke grens van de wijk liggen ook op het traject van tramlijn 51 met de haltes Ieper, aan de Oeverpoort en Vlaamsepoort aan de Vlaamsepoort. Lijn 46 van de Brusselse stadsbus doorkruist de wijk ook van noord naar zuid langs de Arteveldestraat, ook lijn 33 en lijn 86 hebben een traject door de wijk.