Darkwave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darkwave
The Crüxshadows tijdens een optreden in de Kulturfabrik te Krefeld op 28 september 2002
Stilistische oorsprong New wave, postpunk, gothic rock, industrial rock, synthpop
Culturele oorsprong Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
Gitaar, basgitaar, synthesizer, piano, viool
Populariteit underground
Subgenres
Cold wave, ethereal wave
Fusiongenres
Gothic rock
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Rock

Darkwave is een elektronische, melancholieke, donker klinkende gothic-muziekstijl, een vorm van synthpop en new wave.[bron?]

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het album Black celebration van de band Depeche Mode geldt als eerste aanzet tot het muziekgenre darkwave. Na het uitkomen van dit album volgden andere bands met duistere, door synthesizers gedomineerde muziek. Andere invloeden op het genre zijn het vroege werk van Anne Clark en Italodisco (zoals de darkwaveband Kirlian Camera die eerder Italodisco maakte), en gothic rock (zoals van The Sisters of Mercy en de postpunkband Joy Division). De Nederlandse gothic-rockband Clan of Xymox was met hun synthesizer- en drumcomputermuziek een van de eerste bands in het darkwave-genre.

Vanaf 1990[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijk moment in de darkwave was toen begin 1990 de Duitse formatie Deine Lakaien doorbrak met het album Dark Star. Tegelijkertijd scoorde de eveneens Duitse formatie Wolfsheim een grote hit in Duitstalige gebieden met hun eerste single "The Sparrows and the Nightingales". Hierdoor kwam darkwave in Duitsland prominent op de kaart te staan en werd daar een van de populairste substromingen van de gothicmuziek. In de latere jaren 90 werd ook de Duitse band Diary of Dreams populair, evenals het daaruit voortgekomen Diorama. In Italië geniet The Frozen Autumn bekendheid. Clan of Xymox verlaat het genre tussentijds met house en techno.

Crossover[bewerken | brontekst bewerken]

Gothic rock, synthpop en darkwave grenzen aan elkaar. De muziek van Wolfsheim kan vanwege de vrolijk klinkende nummers doorgaan voor synthpop; de muziek van Clan of Xymox kan vanwege het gitaarwerk doorgaan voor gothic rock. Het genre darkwave kent ook een crossover met EBM, van bands zoals Project Pitchfork, The Dust of Basement en Das Ich.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Dark wave op Wikimedia Commons.