Darling (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Let op ik heb deze pagina goed gecontoleerd. En op alle andere site's staat dat de Murray rivier de langste rivier is van Australie. Ik wil jullie hier bij waarschuwen vertrouw deze pagina dus niet. Vriendelijke groet Tobias VL

Darling (rivier)
Lengte 2739 km
Debiet 100 m³/s
Van Groot Australisch Scheidingsgebergte bij Bourke
Naar Murray bij Wentworth
Stroomt door Australië
De Darling nabij Bourke
De Darling nabij Bourke
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Darling is met 2.739 km de langste rivier van Australië. De rivier ontspringt in het Groot Australisch Scheidingsgebergte bij Bourke in Nieuw-Zuid-Wales en mondt bij Wentworth uit in de Murray. Samen met de Murray vormt de Darling een van de grootste stroomgebieden van de wereld met een oppervlakte van ongeveer 1 miljoen km2 en vier miljoen inwoners.

Murray-Darling Basin Authority[bewerken]

Het gebied wordt beheerd door de Murray-Darling Basin Authority. Rond het jaar 1860 was er al overleg over het gebruik van het water in de regio. De belangen van de scheepvaart en van de boeren die het water gebruikten voor de irrigatie moesten in onderling overleg worden gewaarborgd. In 1914 tekenden de deelstaten Zuid-Australië, Victoria, Nieuw-Zuid-Wales de River Murray Waters Agreement waarmee het water werd verdeeld over de gebruikers. Nadien is deze overeenkomst uitgebreid en aangepast tot het beheer van het gehele stroomgebied in handen kwam van de Murray-Darling Basin Authority.

Externe link[bewerken]