David Carl Turnley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
David Carl Turnley
David Carl Turnley
Algemene informatie
Geboren Fort Wayne, 22 juni 1955
Land Verenigde Staten van Amerika
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Website
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

David Carl Turnley (Fort Wayne (Indiana), 22 juni 1955)[1] is een Amerikaanse fotograaf. Hij is winnaar van de Pulitzer Prize en de Robert Capa Gold Medal, en tweevoudig winnaar van de World Press Photo van het jaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Turnley studeerde Franse literatuur aan de Universiteit van Michigan. Als vloeiend spreker van Frans en Spaans heeft hij ook aan de Sorbonne en Harvard Universiteit gestudeerd.

Van 1985 tot 1997 documenteerde Turnley de strijd tegen apartheid, revoluties in Oost-Europa, de studentenopstand in China, de Bosnische oorlog en de Golfoorlog, en de val van de Sovjet-Unie. Naast het publiceren van talrijke boeken heeft hij voor CNN in 2001 een met een Emmy genomineerde documentaire geregisseerd over de Dalai Lama. Turnley was een van de weinige fotografen die op 11 september 2001 aanwezig was bij de aanslagen op het World Trade Center in New York City, en die samen met de allereerste brandweermannen het puin inging. Hij regisseerde in 2002 een speelfilm-documentaire over de Cubaanse danszaal, La Tropical, en in 2012 de documentaire Shenandoah over de moord in 2008 op een immigrant uit Mexico door een groep high school football-spelers uit Shenandoah (Pennsylvania).[2][3]

In 1990 won Turnley de Pulitzer Prize voor fotografie voor foto's van de politieke opstanden in China en Oost-Europa, evenals de Robert Capa Gold Medal voor de opstanden in China en in Roemenië. Hij won de World Press Photo van het jaar in 1988 voor een foto genomen na de verwoestende Spitak aardbeving en opnieuw in 1991 voor een foto van een Amerikaanse sergeant die rouwt om de dood van een medesoldaat tijdens de Golfoorlog.

Zijn tweelingbroer Peter Turnley is ook fotograaf.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]