DeLorean

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DeLorean DMC-12

DeLorean Motor Company (DMC) was een Amerikaans automerk, met hoofdzetel in Detroit. De fabriek was gevestigd in het plaatsje Dunmurry in Noord-Ierland. Het bedrijf ging in 1982 failliet.

Oprichting[bewerken]

Eind jaren zeventig werd DMC opgericht door John DeLorean die tot dan toe vicepresident was van Pontiac. Hij had een geheel eigen visie op het ontwikkelen van auto's, maar kon die ideeën bij zijn toenmalige werkgever niet kwijt. Daarom richtte DeLorean zijn eigen automerk op.

DMC-12[bewerken]

DeLorean DMC-12

In opdracht van DMC ontwierp Giorgetto Giugiaro de DMC-12. Het ontwerp is daarna vervolmaakt door Colin Chapman van de sportwagenfabriek Lotus. Het ontwerp van de DMC-12 moest aan een aantal criteria voldoen: comfort voor lange mensen, rvs carrosserie, middenmotor, vleugeldeuren en een fraai uiterlijk. De auto was bedoeld als concurrent voor auto's als de Corvette.

DMC-80[bewerken]

DeLorean was naast de ontwikkeling van de sportwagen DMC-12 ook bezig aan een stadsbus, gebaseerd op het Duitse standaardontwerpbus. Deze autobus werd ontwikkeld onder de naam DMC-80 en zou geproduceerd worden in de Verenigde Staten van Amerika.[bron?]

Ondergang[bewerken]

Als gevolg van vertraging bij het vergaren van kapitaal en vertraging in de bouw van de fabriek werd de productie pas in 1981 gestart. Er werden in totaal 8583 exemplaren gebouwd.[bron?] DeLorean werd beschuldigd van cocaïnehandel en het witwassen van geld maar werd jaren later vrijgesproken. Het sprookje van de autofabriek was toen al afgelopen, de fabriek sloot haar deuren in 1982.
Rond 1990 zijn er van de overgebleven onderdelen uit de restvoorraad nog zo'n 30 voertuigen opgebouwd.

Wederoprichting?[bewerken]

De Amerikaan Tony Ierardi wil de productie van de DeLorean DMC-12 opnieuw opstarten. In 2005 heeft hij reeds alle rechten van het merk kunnen verwerven.

Trivia[bewerken]

Bij het grote publiek is de DMC-12 bekend geworden als de wagen waarin de tijdmachine was ingebouwd in de filmtrilogie Back to the Future.

Externe links[bewerken]