De Amerikaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Amerikaan
Auteur(s) Gerrit Brand
Land Nederland
Genre literaire roman
Uitgever Uitgeverij Nobelman
Uitgegeven 26-05-2019
Medium hardcover
Pagina's 234 pagina's
ISBN 9789491737480
Vorige boek De wegen van Valentina
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Amerikaan is een roman geschreven door auteur, uitgever, journalist en docent Gerrit Brand en werd in 2019 uitgegeven door uitgeverij Nobelman.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaan, het vierde boek van Gerrit Brand, werd 35 jaar na het maken van het manuscript uitgegeven. De schrijver heeft dit nog op een ouderwetse typemachine geschreven, maar destijds niet helemaal afgemaakt. Toen hij het manuscript jaren later tijdens een verhuizing weer tegenkwam, was hij eigenlijk wel tevreden met het verhaal. Dit leidde ertoe dat het boek herschreven werd met de schrijfkennis die Brand op dat moment bezat.[bron?] Het boek is uitgegeven vijftig jaar na de tijd dat de roman zich afspeelt.

De titel verwijst naar de Amerikaan, een auto. De Amerikaan is een caleidoscopische roman.[1]

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De roman speelt zich af in het jaar 1969. Gerard van Zandt is deelnemer bij het jaarlijkse Concours Hippique en ontmoet daar Carmen. Zij is een vrouw afkomstig van het woonwagenkamp die naar de boerderij van Gerard komt en zijn leven op de kop zet. Hij komt voor een keuze te staan: samen met Carmen gek doen of terug naar af en een gewoon boerenleven leiden. Ook het dorp ontkomt niet aan de veranderende maatschappij. De grimmige buitenwereld dringt zich op bij het dorp als er een autoweg wordt aangelegd, en de oude vaart overbodig wordt verklaard. Jeugdige leraar Nederlands Henry Maartens vindt van niet en begint een actiegroep. De notabelen in het dorp moeten daar niks van hebben. Een drietal zakenlieden bepaalt de toon. Ze hebben burgemeester Croon in hun macht. Als een oude boerderij wordt omgebouwd tot seksclub nemen de ontwikkelingen onverkwikkelijke vormen aan.