De Brieven van Jacob (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Brieven van Jacob (serie))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Club van Sinterklaas
& De Brieven van Jacob
Genre jeugd / drama / avontuur
Speelduur ca. 10 min per aflevering
Hoofdrollen Bram van der Vlugt
Peter de Gelder
Tim de Zwart
Finn Poncin
Piet van der Pas
Beryl van Praag
Sharon Wins
Harold Verwoert e.a.
Regie Armando de Boer
Liesbeth Roelofs
Scenario Sander de Regt
scenarioadviezen:
Maria Westerbos)
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Palm Plus Producties
Uitzendingen
Start 1 november 2004
Einde 3 december 2004
Afleveringen 25 afleveringen
Netwerk of omroep Fox Kids
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Club van Sinterklaas & De Brieven van Jacob is het vijfde seizoen van De Club van Sinterklaas. Dit seizoen bestond uit 25 afleveringen, die werden uitgezonden tussen 1 november en 3 december 2004. Het volledige seizoen werd herhaald op 4 en 5 december. De Club van Sinterklaas & Het Blafpoeder is er het vervolg op, en wordt opnieuw gevolgd door De Club van Sinterklaas & De Streken van Tante Toets.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jacob, die inmiddels bij zijn vader in de gevangenis zit, heeft een 'omkeeraroma' ontwikkeld. Een ieder die in aanraking met dit goedje komt doet alles omgekeerd. Hij gebruikt het middel op een brief en stuurt die naar het kasteel. Gulle Piet is degene die de brief ontvangt en verandert dan ook meteen in een kwaadaardige Piet. Meneer de Directeur geeft haar telefonisch door wat ze moet doen: de intocht van Sinterklaas zo geheimzinnig mogelijk te saboteren. Het wordt alleen nog maar erger wanneer een nieuwe Piet, Hulppiet, door de Pieten wordt aangezien als de saboteur!

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Tijdens het feest van Sinterklaas worden Ernst en Bobbie ontvoerd door Meneer de Directeur en Jacob. Ze verkleden zich en doen net alsof zij de twee mannen zijn. Ze worden herkend doordat de echte Ernst en Bobbie plots in hun hemd binnen komen rennen. de boeven ontsnappen en de serie gaat daarna verder en sluit af met het feit dat de boeven door de pieten worden opgepakt.

Liedjes[bewerken]

Ook dit seizoen een zelfstandige videoclip van de titelsong die alleen te zien is buiten de afleveringen, namelijk tijdens reclameblokken op zender Fox Kids. Een haven is de opnamelocatie en Pietendanseressen sieren het filmpje weer met dansmaneuvres. De titelsong is uitgebracht op single, cd-album De Liedjes van De Club van Sinterklaas: De Hits van 2005 en in 2009 heruitgebracht op compilatiealbum Het Beste van De Club van Sinterklaas 2009.

Titelsong[bewerken]

De brieven van Jacob
Single van:
Coole Piet
Van het album:
De Hits van 2005
Uitgebracht najaar 2004
Soort drager Cd-single
Download
Opname Jodistudios
Genre Pop/Dance/Kindermuziek
Duur 2:48
Label Jodipublishing
Schrijver(s) Harold Verwoert, John Dirne
Producent(en) John Dirne, Harold Verwoert
Coole Piet
Blafpoeder
(2003)
  De brieven van Jacob
(2004)
  De streken van tante Toets
(2005)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De brieven van Jacob is een single uit 2004 van Coole Piet, een personage uit de Fox Kids-serie De Club van Sinterklaas, vertolkt door Harold Verwoert.

In het liedje dat tevens de beginmelodie is wordt het verhaal van het huidige televisieseizoen van De Club van Sinterklaas beschreven. Het nummer kent een vage beschrijving om van destijds toekomstige afleveringen het plot zo min mogelijk te verraden. Kort samengevat: "het gaat weer eens goed fout, maar wie heeft dat gedaan?".

Het couplet en refrein wordt overbrugt door de term ooh-oh-wee-oh, versterkt door een achtergrondzangeres. Het couplet kent een duister karakter met een dance-feel, terwijl het refrein juist een vrolijk melodietje is. De tekst kent uiteraard weer een angstaanjagende beschrijving. De brug heeft een ernstiger klinkend hiphop-karakter. In de videoclip is tijdens deze overbrugging een rappende Coole Piet te zien die bewegingen maakt die bij de hiphopcultuur horen, om aan het einde van de bridge boef Jacob eens flink in zijn nekvel te pakken en hem op de gevolgen van zijn slechte daden te wijzen. Ten tijde van het uitbrengen van de single was hiphop een belangrijke jongerencultuur. De rol van Jacob wordt vertolkt door acteur Peter de Gelder.

De brieven van Jacob is de eerste uitgebrachte single van zowel De Club van Sinterklaas als Coole Piet. De cd werd gratis weggegeven bij supermarktketen Super de Boer bij aankoop van een bepaald bedrag of specifieke producten en werd ten gevolge hiervan bijna per direct platina: minstens 20.000 verkochte exemplaren. In 2009 werd er een remix gearrangeerd en uitgebracht op het album Diego's Coolste Hits.