De Eenhoorn (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Eenhoorn
De Eenhoorn op regionale molendag 2008
De Eenhoorn op regionale molendag 2008
Basisgegevens
Plaats Haarlem
Bouwjaar voor 1776
Type paltrokmolen
Functie zaagmolen
Bestemming  Het zagen van hout op vrijwillige basis
Monumentnummer  19872
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Eenhoorn
De Eenhoorn
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Eenhoorn is een paltrok-houtzaagmolen in de Nederlandse stad Haarlem. Hij is gebouwd in of voor 1776 aan het Spaarne. Hij is bekleed met hout dat zwart geteerd is.

Omstreeks 1926/1927 is er bij de molen een elektrische zagerij gebouwd. Om de molen te behouden heeft de De Hollandsche Molen hem in 1927 aangekocht. In 1963 is hij vervolgens overgedragen aan gemeente Haarlem. Deze is nog steeds eigenaar van de molen, maar in 1986 is het beheer van de molen overgedragen aan Stichting Molens Zuid-Kennemerland. Onder de gemeente draaide de molen eens per maand, tegenwoordig is hij regelmatig weer zagend te zien.

In afwijking van de meeste andere paltrokmolens had deze molen 4 zaagramen. Door een technische onvolkomenheid functioneerde het vierde raam niet als verwacht. Dit achterste zaagraam is daarom rond 1900 ingekort en horizontaal op de raamzolder geplaatst en was met keien verzwaard om de balans aan de krukas niet te verstoren. Tegenwoordig zitten er in plaats van keien loodblokken ter grootte van halve stoeptegels in, omdat die beter vastgezet kunnen worden. Het vierde raam functioneert dus als balansraam. Een pompraam is het derde kleine raam van een wagenschotzager dat ook als balansraam functioneert, maar is speciaal voor dit doel gebouwd.

De molen heeft een sleepcontact op de bovenas, die ook op de ringleiding is aangesloten, waardoor er tijdens onweer met zagen doorgegaan kon worden.

Foto's[bewerken]

Externe links[bewerken]