De Eschmarke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Eschmarke
Wijk van Enschede
Kerngegevens
Gemeente Vlag Enschede Enschede
Coördinaten 52°12'54"NB, 6°57'4"OL
Oppervlakte 2,29 km²  
- land 2,29  
- water 0,00  
Inwoners
(01-01-2007)
7.203
(3145 inw./km²)

De Eschmarke is een Vinex-wijk in het oosten van Enschede, in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 2010 werden er circa 4471 woningen gebouwd waarmee de afronding van Eilermarke in 2014 in zijn geheel is voltooid.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De Eschmarke omvat de wijken Beekveld, Cascade, De Leuriks, Eekmaat-West, Eilermarke, Eschmarkerveld en Oikos. De wijken Oikos en Beekveld liggen ten zuiden van het dorp Glanerbrug en maken hier officieel deel van uit. De overige wijken vullen het gehele gebied tussen Enschede en Glanerbrug op. Om te voorkomen dat routes voor dieren tussen de gebieden Zuid-Eschmarke en het Aamsveen enerzijds en het Dinkelgebied en Hoge Boekel anderzijds worden afgesneden, worden er van noord naar zuid drie ecozones aangelegd. In het Westen ontstaat een boszone door op de woonkavels veel bestaande bomen te sparen of aan te planten en door integratie van twee begraafplaatsen. Centraal in de wijk wordt een heidezone van ca. 20 ha aangelegd. In het oosten is langs de Glanerbeek een moeraszone aangelegd.

Bij de bouw van de Eschmarke heeft men getracht de ingreep in de waterhuishouding tot een minimum te beperken. Dat betekent dat het schone regenwater bovengronds naar open water of door infiltratie in de bodem afgevoerd wordt.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van de Eschmarke ligt een station, Enschede De Eschmarke, aan de spoorlijn Enschede - Gronau. Daarnaast zijn er vrijliggende busbanen voor Hoogwaardig openbaar vervoer aangelegd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]