De Hoop (Stiens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Hoop
De Hoop Molen Stiens 13.JPG
Basisgegevens
Plaats Stiens
Bouwjaar 1853
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkant met stenen onderbouw
Vlucht 24,55 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op vrijwillige basis
Restauraties  1978, 1992
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De windmolen De Hoop is een stellingmolen in Stiens en werd gebouwd in 1853. Het is een houten achtkant met stenen onderbouw. De molen is in gebruik als korenmolen en heeft twee koppel maalstenen.

De binnenroede van het wiekenkruis heeft Van Bussel-neuzen met Ten Havekleppen en de buitenroede heeft het Fauelsysteemn met remkleppen. De molen heeft een neutenkruiwerk met 16 neuten, dat wordt bediend met een kruilier met rondgaande ketting.

De molen werd in 1853 gebouwd als vervanger van een kleiner exemplaar dat er nog maar een paar jaar had gestaan. Er werd opeenvolgend door diverse eigenaren gemalen tot de molen in 1922 gesloopt werd. Daarna heeft de onderbouw jarenlang gediend als opslag voor hij gekocht werd door de gemeente Leeuwarderadeel die de molen in 1978 opnieuw liet opbouwen. Een aantal jaren werd op commerciële basis gemalen voor bakkers in de omgeving tot op nieuwjaarsdag 1992 de molen door vuurwerk afbrandde. De betrokken verzekeringsmaatschappijen en de gemeente werden het snel eens over herbouw zodat de molen in april 1993 alweer in bedrijf genomen kon worden. Men had meteen de kans gegrepen om het maalbedrijf te verbeteren en moderniseren. Helaas hadden oude klanten inmiddels nieuwe leveranciers gevonden en bleek het niet meer winstgevend om de molen in bedrijf te houden zodat deze in 1997 stilviel. De molen wordt nu wekelijks bediend door een groep vrijwillige molenaars.

Boven de toegangsdeur hangt een afbeelding het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Op de begane grond is een winkeltje voor molenbloem en broodbak producten. De molen is elke zaterdag van 10:00 tot 16:00 open voor het publiek. Eigenaar van de molen is de gemeente Leeuwarderadeel.

De molen heeft de status gemeentelijk monument.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]