Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte molen Nijmegen, bovenlicht met rechts logo Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) is een Nederlands gilde van professionele, ambachtelijke korenmolenaars. Het gilde is opgericht op 25 maart 1976 door Fr. Gunnewick en M Schraven. Het Gilde-embleem werd door J. Houdijk ontworpen. Het gilde heeft ongeveer veertig leden, waaronder een aantal die beroepsmatig graanmalen en verkopen en hieruit hun inkomen verkrijgen. Daarnaast zijn er een aantal leden, die zelf (nog) weinig malen, maar wel meel van op een molen gemalen graan en meelproducten verkopen.

Het AKG wil het korenmolenaarsambacht in stand houden passend binnen de huidige maatstaven en het bevorderen en produceren van gezonde voeding. Het AKG heeft een leerling, gezel en meester structuur en organiseert de opleiding voor korenmolenaars. Het maandblad "Van Haver Tot Gort" wordt door het gilde uitgegeven.

De bakkwaliteit van het meel is onder meer afhankelijk van het valgetal, het eiwitgehalte, de zelenywaarde en de deegkwaliteit. Hoe hoger de waarde des te beter is de bakkwaliteit. Daarnaast is het percentage uitmaling van belang, omdat dit een beter rendement geeft. Het percentage is afhankelijk van het asgehalte en hoe hoger het uitmalingspercentage is des te minder afval blijft erover. Daarom test het AKG jaarlijks het graan en de maalproducten van haar leden op:

Overzicht van molens waarop beroepsmatig wordt gemalen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]