De Kempkens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kempkens
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Kempkens (Noord-Brabant)
De Kempkens
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Meierijstad Meierijstad
Coördinaten 51° 35′ 37″ NB, 5° 31′ 7″ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,3 km²
Inwoners (2017-07-31) 20
Detailkaart
Kaart van Kempkens
Doornhoek-Kempkens binnen Veghel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kempkens is een buurtschap in de gemeente Meierijstad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap Kempkens is gelegen ten zuidwesten van de kern Veghel langs de voormalige N265. Kempkens ligt tegen de uitbreiding van het industrieterrein De Dubbelen. Hoewel door de huidige A50 afgesneden, behoort Kempkens van oudsher tot het Veghels kerkdorp Eerde. De ligging zorgt heden ten dage voor een oriëntatie op Zijtaart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Kempkes verwijst naar kleine kampen; ontginningen die met name uit de late Middeleeuwen stammen. Het onder Kempkens gelegen buurtschap Logtenburg werd in de 15e eeuw gesticht. De Kempkens worden getypeerd door hun Meierijse karakter. In de loop der tijd is het agrarisch karakter versterkt door uitbreiding van boerenbedrijven.

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude buitengebied rond Kempkens is sterk onderhevig aan verandering. De druk op het landschap door uitbreiding van de agrarische sector en met name de industrieterreinen De Dubbelen en Doornhoek neemt toe. Kempkens ligt tegen het gebied Logtenburg, dat de gemeente Veghel in de toekomst als recreatief landschap wil gaan ontwikkelen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]