De Scheeken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Scheeken is een Nederlands natuurgebied dat zich bevindt bij Boskant, tussen Liempde en Sint-Oedenrode.

Het betreft een complex van vochtige loofbossen, broekbossen en populierenlandschappen dat deels eigendom is van Het Brabants Landschap, waar het deel uitmaakt van de beheerseenheid Mortelen en Scheeken. De Scheeken is met De Mortelen verbonden via een Ecoduct over de snelweg N2. Het ligt ten oosten van de spoorlijn Eindhoven-Boxtel en omvat ook de gebieden Kuppenbunders en Achterste Broek. De bodem bevat leem, die verhindert dat het water via de bodem wegsijpelt en aldus zorgt voor een natte terreingesteldheid.

Waterlopen in dit gebied zijn: De Grote Waterloop, die in noordoostelijke richting stroomt en ten oosten van Liempde in de Dommel uitmondt, de Berendonkloop en de Berkenloop, die in noordelijke richting stromen en in de Grote Waterloop uitmonden.

In de Middeleeuwen kwamen hier uitgestrekte elzenbroekbossen voor. Deze zijn vanaf de 11e eeuw ontgonnen en werden in gebruik genomen als hooiland. Door overbeweiding met schapen ontstonden hier ook vochtige heidevelden. Er werd ook leem gewonnen en er waren hakhoutbossen.

De gronden waren in gemeenschappelijk bezit en ze kwamen omstreeks 1800 in gemeentelijk eigendom.

Tussen 1920 en 1935 werden veel hooilanden en hakhoutbosjes omgezet in populierenplantages. Vooral op de paden, die jaarlijks gemaaid worden, vindt men planten als kruipend zenegroen en welriekende agrimonie. Ook slakken zijn goed vertegenwoordigd. Er werden tot nog toe 101 soorten van deze dieren gevonden.

Tegenwoordig tracht men de waterhuishouding te verbeteren en de natuurwaarden van het gebied te versterken.

Externe links[bewerken]