De Zwarte Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zwarte Boer
De Zwarte Boer te Leuvenum anno 2012
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Herberg
Huidig gebruik hotel-restaurant
Verbouwing 1951 en 2007/2008
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Zwarte Boer is een voormalige herberg in de Gelderse plaats Leuvenum. De voormalige herberg heeft nog steeds een horecafunctie in de vorm van een hotel-restaurant.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De herberg De Zwarte Boer lag aan een kruispunt van zogenaamde Hessenwegen, doorgaande handelswegen van Duitsland naar het westelijk deel van de Nederlanden. De herberg fungeerde als pleisterplaats voor de doorgaande reizigers. De aanleg van de Zuiderzeestraatweg, vanaf 1830, betekende een vermindering van het aantal reizigers dat gebruik maakte van de herberg. De aanleg van de Postweg tussen Harderwijk en Elspeet in 1859 betekende echter een gunstige kentering voor De Zwarte Boer, het aantal overnachtingen nam weer toe. Na de afbraak in 1854 van het oude Huis te Leuvenum, dat vlak achter De Zwarte Boer was gelegen, werden de vrijkomende bakstenen gebruikt voor de uitbreiding van de achterzijde van de herberg. Aan de achterzijde van De Zwarte Boer heeft de beeldend kunstenaar Beb Kruese een schildering in de open lucht aangebracht, waarop het oude Huis te Leuvenum is afgebeeld.

In de gelagkamer van de voormalige herberg bevindt zich een 19e-eeuwse schouw met twee tegels waarop de afbeeldingen staan van Koning Willem II en zijn echtgenote Anna Paulowna.

In 1951 werd het gebouw na een brand gerenoveerd. In 2007/2008 werd het pand verbouwd en kreeg het weer een hotelfunctie.

Zie de categorie De Zwarte Boer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.