De begraafplaats van Praag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De begraafplaats van Praag
Oorspronkelijke titel Il cimitero di Praga
Auteur(s) Umberto Eco
Vertaler Yond Boeke, Patty Krone
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Italiaans
Uitgever Prometheus
Uitgegeven 2011
Oorspronkelijk uitgegeven 2010
Pagina's 493
ISBN-code 978-90-446-2040-5
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De begraafplaats van Praag is de zesde roman van de Italiaanse schrijver Umberto Eco. De eerste Italiaanse uitgave verscheen in 2010. De Nederlandse vertaling verscheen in 2011 bij Prometheus. Belangrijkste personage in de roman is Simone Simonini.

Tijd[bewerken]

Het verhaal speelt zich af in de 19de eeuw, en brengt ons langs vele historische boeken, personen en gebeurtenissen. Zo ontmoet de lezer met de hoofdpersoon de vader van de moderne psychologie, Sigmund Freud, maar ook de vaders van het moderne Italië als Giuseppe Garibaldi en Camillo Cavour. In De Begraafplaats van Praag zien we ook de politieke spanningen, het wijdverbreide, mystieke bijgeloof en het groeiend racisme dat later zouden leiden tot de Twee Wereldoorlogen.

Fictie en non-fictie[bewerken]

In zijn nawoord zal de schrijver aangeven, dat de hoofdpersoon in feite één van de weinige fictieve personages in het boek is. Eco verweeft het fictieve verhaal van zijn hoofdpersoon dus met de werkelijke geschiedenis van de 19de eeuw, die echter niet minder absurd is dan de verhaallijn van Eco's roman zelf.

Andere romans van Umberto Eco[bewerken]