De loteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel gaat over de roman van Hendrik Conscience. Zie De loteling (film) voor de verfilming van Roland Verhavert.
De loteling
illustratie door Alfred Ost
illustratie door Alfred Ost
Oorspronkelijke titel De loteling
Auteur(s) Hendrik Conscience
Land België
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre roman
Uitgever Elsevier Manteau
Uitgegeven 1978
Oorspronkelijk uitgegeven 1850
ISBN-code 90-223-0592-9
Verfilming De Loteling, regie Roland Verhavert (1974)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De loteling is een roman van Hendrik Conscience, gepubliceerd in het jaar 1850 met vier platen door Edward Dujardin. Deze artiest wordt beschouwd als de grondlegger in België van de "omtrektekening" (een genre dat toen reeds veel bijval had in Duitsland).

Het verhaal beschrijft het relaas van Jan Braems, een arme boerenzoon, die in ruil voor een smak geld de legerdienst (als loteling) van een rijkeluiszoon gaat vervullen. Door de miserabele omstandigheden in het leger wordt Jan blind, maar zijn vriendin Trien laat hem niet vallen.

Hij schreef dit boek in een periode dat hij leed aan een maag- en zenuwziekte. Daarbij was zijn vader Pierre Conscience overleden in Borgerhout op 27 juni 1850. Bovendien was Conscience in die periode het mikpunt van laster in vele artikels door twisten tussen Vlaamse schrijvers. Hij bracht daarom met zijn gezin drie maanden door op de heide, afgesloten van de buitenwereld, om te herstellen van de vele spanningen. In een voorrede over dit boek op 15 november 1850 tot zijn vrienden, spreekt hij over dit verblijf op de heide : "Dit schone oord, waar de ziel in haarzelf terugkeert en rust geniet; waar alles zingt van vrede en stilte." [1]

Trivia[bewerken]

  • In de Antwerpse gemeente Zoersel bevindt zich het Boshuisje, waar Hendrik Conscience aan deze roman schreef. Een inscriptie aan de voorgevel herinnert hieraan. Het is nu nog steeds een herberg.

Externe links[bewerken]