De meester en Margarita (televisieserie uit 2005)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De meester en Margarita
Genre tv-miniserie
Speelduur 52 minuten
Bedenker Vladimir Bortko
Hoofdrollen Anna Kovalchuk
Aleksandr Galibin
Oleg Basilashvili
Vladislav Galkin
Sergey Bezrukov
Regie Vladimir Bortko
Scenario Vladimir Bortko, Michail Boelgakov
Muziek Igor Korneljoek
Land van oorsprong Vlag van Rusland Rusland
Taal Russisch
Uitzendingen
Start 19 december 2005
Einde 28 december 2005
Afleveringen 10
Netwerk of omroep Telekanal Rossiya
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De meester en Margarita (Мастер и Маргарита) is een Russische televisiereeks van Telekanal Rossija, geregisseerd door Vladimir Bortko, en gebaseerd op de roman De meester en Margarita die de Sovjetauteur Michail Boelgakov schreef tussen 1928 en 1940.

Achtergrond[bewerken]

De regisseur en scenarist van deze televisiebewerking is Vladimir Bortko. Het was zijn tweede poging om Boelgakovs De meester en Margarita te verfilmen. In 2000 was hem dat al eens gevraagd door de filmstudio Kino-Most, die nauw aanleunt bij de concurrerende tv-zender NTV, maar op het laatste moment slaagde deze er niet in om een overeenkomst te bereiken met Sergej Sjilovskij, de kleinzoon van Michail Boelgakovs derde vrouw Jelena Sergejevna Sjilovskaja en zelfverklaard eigenaar van de auteursrechten. In 2005 werd een overeenkomst bereikt met Telekanal Rossiija[1].

Dit televisie-epos van meer dan 8 uur werd sterk bekritiseerd, of werd ten minste met veel scepticisme bekeken, nog voor het op het scherm verscheen. De eerste uitzending van 19 december 2005 werd voorafgegaan door een maandenlange polemiek in de media. Tegenstanders van de verfilming vreesden dat de gelaagde verhaalstructuur van de roman en de complexiteit van de socio-politieke en de metafysische thema's zouden opgeofferd worden aan de populariteitseisen van het medium televisie. Bortko volgde echter nauwgezet de dialogen van de roman, en de meeste kritiek verstomde nadat de eerste aflevering werd uitgezonden. De reeks werd de meest succesvolle ooit op de Russische televisie. Op zondag 25 december 2005 keken 40 miljoen Russen naar de zevende episode[2].

Ondanks het feit dat de stad Moskou een belangrijke rol speelt in de roman, verkoos regisseur Vladimir Bortko om de scènes uit de jaren 30 in Sint-Petersburg te draaien. "Het Sint-Peterburg van vandaag lijkt veel meer op het Moskou van de Stalinperiode dan het Moskou van vandaag", zei hij. De Bijbelse scènes werden opgenomen in Bulgarije[3].

Anders dan in eerdere verfilmingen van deze roman, volgde Vladimir Bortko de roman nauwgezet de dialogen uit het boek. Het formaat van een tv-reeks bleek beter geschikt te zijn dan een bioscoopfilm om het complexe, multidimensionele werk met verschillende personages te vatten. "Boelgakov schreef zijn roman reeds als een pasklaar scenario", zei Bortko.

Verhaal[bewerken]

Drie verhaallijnen[bewerken]

De film is een bewerking van de roman De meester en Margarita van de Russische auteur Michail Boelgakov. Drie verhaallijnen zijn onderling met elkaar verbonden.

 • De eerste is een satire op de jaren 30 van de 20ste eeuw, de periode waarin Jozef Stalin de macht uitoefent in de Sovjet-Unie. Satan, hier Woland genoemd, komt naar Moskou om er zijn jaarlijks Lentebal te houden, en rekent, geholpen door zijn gevolg, op hilarische wijze af met de corrupte arrivisten, bureaucraten en profiteurs van die periode.
 • De tweede speelt zich af in het Bijbelse Jersjalaïm, en schetst de innerlijke strijd die Pontius Pilatus voert vóór, tijdens en na de veroordeling en terechtstelling van Jesjoea Ha Notsri.
 • De derde vertelt het verhaal van de liefde tussen een naamloze schrijver in het Moskou van de jaren 30 en zijn geliefde Margarita. De meester heeft een roman geschreven over Pontius Pilatus, een onderwerp dat in de officieel atheïstische Sovjet-Unie taboe was.

Verschillen met de roman[bewerken]

Ondanks de lengte van de tv-reeks komen een aantal scènes en personages uit de roman niet in deze bewerking voor.

 • De meest opvallende afwezige personages uit de roman zijn dokter Koezmin en de demon Abaddon
 • De meest opvallende afwezige scène uit de roman is De droom van Nikanor Ivanovitsj, waarin Boelgakov via de droom van een protagonist de schijnprocessen in de Sovjet-Unie hekelde. Vladimir Bortko heeft deze scène vervangen door een montage van authentieke propagandafilms van het Sovjetregime uit die periode.

Trivia[bewerken]

 • Vladimir Bortko hield niet van de stem van acteur Aleksandr Galibin, die de rol van de meester vertolkt. Zijn stem is dan ook niet te horen in de film. Acteur Sergej Bezroekov , die de rol van Jesjoea speelde, nam in de nasynchronisatie de stem van de meester voor zijn rekening[4].
 • Sommige acteurs die in deze tv-reeks meespelen, spelen ook een rol in de film De meester en Margarita die regisseur Joeri Kara in 1994 maakte. Aleksandr Filippenko (Azazello) is Korovjev in Kara's film, terwijl Valentin Gaft, die zowel de rol van Kajafas als van het hoofd van de geheime politie speelt, in Kara's film aan de figuur van Woland gestalte geeft[5].
 • Het thema De Meester en Margarita blijft zeer actueel in Rusland. Een aantal gebeurtenissen die, na de opnamen, te beurt vielen aan de acteurs die hebben meegespeeld in de tv-reeks, blijven bij veel Russen voeding geven aan de idee dat er een vloek rust op diegenen die zich met een adaptatie van De Meester en Margarita inlaten, en worden ook vandaag nog fel besproken. Valentin Gaft, die zowel de rol van Kajafas als de deze van de politiechef vertolkte, verloor vlak na de opnames zijn 29-jarige dochter die zichzelf had opgehangen in de gang. Valerij Zolotoechin, die Bosoj speelde, verloor op dezelfde manier zijn 27-jarige zoon. Kirill Lavrov, die de rol van Pontius Pilatus speelde, kreeg kanker en stierf op 27 april 2007. Aleksandr Abdoelov, de verpersoonlijking van Korovjev, overleed aan longkanker op 3 januari 2008. Hij werd 54 jaar. En ten slotte werd Vladislav Galkin, vertolker van Ivan Bezdomny, in verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een gehuurd appartement in Moskou op 27 februari 2010. Hij werd 39 jaar[6].

Productie[bewerken]

Rolverdeling[bewerken]

Soundtrack[bewerken]

 1. The Master and Margarita - 2:04
 2. Woland's theme - 3:40
 3. Sheherazade (*) - 9:34
 4. Frühlingsstimmen (**) - 5:47
 5. Maestro! Hack out a march!' (***) - 1:47
 6. Love leaped out in front of us - 4:47
 7. Do you like my flowers? - 2:40
 8. The Execution - 5:20
 9. Azazello's Cream - 1:47
 10. Invisible and free - 4:48
 11. Waltz - 3:48
 12. Sabbath - 6:55
 13. The Great Ball at Satan's - 12:02
 14. Garden of Gethsemane - 3:21
 15. Even the moon gives him no peace - 4:01
 16. More about love - 6:58

Totale tijd: 80 min. Alle tracks gecomponeerd door Igor Korneljoek, behalve:

(*) Nikolaj Rimski-Korsakov – Eerste beweging: De zee en het schip van Simbad uit de symphonische suite Sjeherazade
(**) Johann Strauss Jr. - Frühlingsstimmen - Wals in Bes-majeur
(***) Dmitri Lenski - Lied His Excellency uit de vaudeville Lev Goerytsj Sinitsjkin

Andere filmbewerkingen van De meester en Margarita[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]