Decauville-bosspoor in het Zoniënwoud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zoniënwoud Spoorweg
Kaart van de Zoniënwoud Spoorweg
Kaart van de Zoniënwoud Spoorweg
Totale lengte2,5 km
Spoorwijdte600 mm
Geopend1902
Gesloten1918
Huidige statusbuiten gebruik
Geëlektrificeerdnee
Traject 1902-1918
uHSTq Kleine Hut(fr), Buurtspoorwegen van de provincie Brabant (BrusselWaterloo)
exKDSTa Kleine Hut, Sint-Hubertusdreef(fr)
exSTR Kleine Hutvoetpad
exBUE Lorrainedreef(fr)
exBUE Infantedreef(fr)
exSTR Tweebergenweg(fr)
exBUE Graafdreef(fr)
exBUE Tumuliweg(fr)
exKDSTe Bosvoorde
HSTq station Bosvoorde (spoorlijn 161 Brussel-Namen)

Het Decauville-bosspoor in het Zoniënwoud was een van de verschillende spoorwegen in het Zoniënwoud en een Belgisch type Decauville veldspoor op 600 mm, die sinds de sluiting ervan in 1918 verdwenen is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze smalspoorlijn werd in 1902 in gebruik genomen en verbond de plaats Kleine Hut in de Brusselse gemeente Ukkel (grenzend aan Sint-Genesius-Rode), die toen (van Brussel naar Waterloo op meterspoor) bediend werd door de Buurtspoorwegen van de provincie Brabant, met het station Bosvoorde, op spoorlijn 161 (Brussel - Namen) in Watermaal-Bosvoorde. De lijn werd aangelegd in het Zoniënwoud en was 2,5 kilometer lang.

In 1918 na de Eerste Wereldoorlog werd ze verlaten omdat ze onrendabel was. Van het begin tot het einde vervoerde ze (lange) boomstammen en bouwmaterialen voor de aanleg van boswegen.[1]

Plaats[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het begin van de Sint-Hubertusdreef kruiste de spoorlijn de Lorrainedreef om vervolgens een groot deel van de Tweebergenweg te volgen. De smalspoorweg doorsneed in Watermaal-Bosvoorde samen met de Tweebergenweg een neolithische aarden omwalling van de Michelsbergcultuur en passeerde aan de Tumuliweg twee Gallo-Romeinse grafheuvels, ook bekend als de Tumuli van het Zoniënwoud.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

De Spoorweg[bewerken | brontekst bewerken]

De loods[bewerken | brontekst bewerken]

De loods[3], net als de lijn gebouwd in 1902, werd in 2003 gerenoveerd. Het diende als loods voor het rollend materieel en is het enige overblijfsel van de oude spoorlijn. In de jaren 2010 deed dit gebouw aan de Hangarweg dienst als opslagplaats en schuilplaats voor boswachters.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een gecombineerd vertaling van en:Soignes Forest Railway, fr:Chemin de fer de la forêt de Soignes en de:Decauville-Bahn im Sonienwald. Ook werd gebruik gemaakt van materiaal over het Zoniënwoud.