Dekbed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eenpersoonsbed met een dekbed (zonder dekbedovertrek) erop
Dekbed zonder hoes

Een dekbed is een variant op een deken. Het houdt een slapende warm en vereenvoudigt het opmaken van een bed.

Geschiedenis[bewerken]

Dekbedden waren halverwege de 18e eeuw al bekend in Duitsland, maar kennelijk veel minder in Engeland. De in Londen opgegroeide reisschrijver Thomas Nugent klaagt dat schoon stro op veel plaatsen in Duitsland, vooral in Westfalen, het gebruikelijke beddengoed is, maar schrijft dan:

"Een ding is heel eigenaardig aan hen, dat zij zich niet bedekken met beddengoed, maar een verenbed boven en een ander onder leggen. Dat is aangenaam genoeg in de winter, maar ik kan niet begrijpen hoe zij in de zomer hun verenbedden over zich heen verdragen, zoals gangbaar is.[1]"
— Thomas Nugent, The Grand Tour 1749, vol II. p66[2]

Nugent omschrijft, bij gebrek aan betere bewoordingen, het dekbed dus als een soort tweede strozak (een voorloper van de matras) die op het lichaam gelegd wordt. Daarna haalt hij nog een Duitse anekdote aan over uit Frankrijk gevluchte hugenoten die menen bovenop elkaar te moeten slapen, omdat ze twee op elkaar liggende strozakken denken aan te treffen.[3]

Vulling[bewerken]

Tradtioneel is een dekbed gevuld met dons. Tussen het dons zit veel lucht, waardoor een donsdek licht en luchtig is, maar toch goed warmte vasthoudt. Een dekbed kan ook gevuld zijn met een ander isolerend materiaal zoals synthetisch materiaal, wol of katoen.

Seizoenen[bewerken]

Er bestaan zowel zomer- als winterdekbedden. Daarnaast zijn er ook dekbedden die bestaan uit twee delen die van elkaar gehaald kunnen worden. De twee delen tezamen zijn voor de winter, als het koud is, terwijl een los deel gebruikt kan worden in de zomer, als het meestal warm is in de slaapkamer.

Dekbedovertrek[bewerken]

Om een dekbed kan een dekbedovertrek worden gedaan dat gemakkelijk te wassen is. Dekbedhoezen bestaan in verschillende kwaliteiten en in verschillende dessins.

Bronnen en voetnoten
  1. Oorspronkelijke tekst: "There is one thing very particular to them, that they do not cover themselves with bed-clothes, but lay one feather-bed over, and another under. This is comfortable enough in winter, but how they can bear their feather-beds over them in summer, as is generally practised, I cannot conceive."
  2. zie (en) Google Books - The grand tour, Volume 2 Door Thomas Nugent; volgens de daar getoonde paginanummering staat het citaat op pagina 109, hoewel diverse elkaar mogelijk overschrijvende bronnen pagina 66 aangeven.
  3. Over het waarheidsgehalte van die anekdote laat Nugent zich niet uit. Mogelijk is het verhaaltje te vergelijken met een Belgenmop.