Delise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Delise
Delise.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Delise de Wijze-van Venrooij
Geboren 15 oktober 1987
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2000 - 2010, 2016 - heden
Genre(s) Pop, singer/songwriter
Beroep Zangeres, songwriter
Instrument(en) piano, gitaar
Label(s) DWVV Records
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Delise de Wijze-van Venrooij, artiestennaam Delise (Den Haag, 15 oktober 1987), is een Nederlandse zangeres en songwriter.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Delise van Venrooij groeide op in Woubrugge, een plaatsje vlak bij Alphen aan den Rijn. Ze ging naar het Groene Hart Lyceum en studeerde vervolgens Rechten aan de Universiteit Leiden. Ze rondde deze studie af in 2012.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12-jarige leeftijd begon Delise met het schrijven van liedjes. Toen ze 14 jaar was, werden haar liedjes opgemerkt door Robin Groenveld, bedenker en organisator van Vrienden van Amstel LIVE. Hij bracht haar in contact met Bas Kennis en Holger Schwedt, waar ze enkele jaren mee samenwerkte. Daarnaast werd ze begeleid door de voormalige begeleidingsband van Anouk Teeuwe.

Op jonge leeftijd al won Delise een aantal prijzen; zo bereikte ze met haar band de tweede plaats tijdens The International Battle of the Bands in Londen en kreeg ze een eervolle vermelding voor haar liedje "Everything Breaks" tijdens de International Songwriter Competition in de Verenigde Staten. Ook trad ze op in Ahoy' tijdens The Chrystal Ball Party en zong ze het lied "Like an Angel" in voor de film Het Schnitzelparadijs. In 2008 nam Delise deel aan het programma Rock Nation op RTL 5.

Desondanks besloot ze zich vanaf 2010 helemaal te richten op haar baan als jurist en sloot ze het hoofdstuk muziek maken voor zichzelf af. Wel bleef ze liedjes schrijven en trad zo nu en dan op. Zo zong ze het lied "Toch een beetje thuis" in voor het programma De Verandering en werd ze tijdens haar studie verkozen tot Beste Songwriter van de VU Amsterdam en de Universiteit Leiden. Daarnaast deed ze in 2013 mee aan het programma X-Factor op RTL 4.

Terugkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Na jaren zich te hebben gericht op haar juridische carrière, keerde ze in 2016 terug naar de muziek. Na een burn-out realiseerde ze zich naar eigen zeggen dat ze niet zonder muziek maken kon. Wel was haar muziek veranderd; zo is haar stijl naast singer/songwriter meer pop geworden en schrijft ze haar liedjes in het Nederlands. Sinds haar terugkeer treedt ze vaak op bij bruiloften, uitvaarten en (bedrijfs)feesten, waarbij Delise in opdracht liedjes schrijft en/of covers zingt en begeleidt met haar gitaar of stagepiano. Vanaf het begin van 2018 is ze zich gaan richten op het maken van een nieuw album in samenwerking met Henk Pool.

Op 20 juli 2018 bracht ze haar nieuwe single "Dat doe je goed" uit, een liedje dat ze schreef met Matthijn Buwalda en Henk Pool. Die single was onder andere meerdere malen te beluisteren bij De Taalstaat op NPO Radio 1. Op 13 september 2018 bracht Delise vervolgens de single 'Klein zusje' uit. Dit nummer is geschreven met Henk Pool en was bij verschillende radiostations te horen. Deze twee singles vormden de opmars voor het nieuwe album 'Bladzijde 1' dat uitkwam op 5 oktober 2018, wat werd gevierd met een albumreleaseconcert op zaterdagmiddag 6 oktober in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Hier gaf Delise een show, waarbij ze onder andere haar albumliedjes liet horen. Dit deed ze in samenwerking met een band en verschillende gastartiesten zoals Matthijn Buwalda, Eline Roosemalen, MaddoC, Hans van Vuuren en Ardie van der Knijff. Het nieuwe album en de bijbehorende theatershow kreeg aandacht van verschillende media, zoals het AD, De Gooi- en Eemlander, radio en digitale pers.

Aan het einde van 2018 was ze drie keer te horen in de Top1008, waarbij haar single Dat doe je goed zelfs op de 50e plek was gekomen. Daarmee viel ze bij de samenstellers op, vanwege de snelheid en de hoogte waarmee ze haar intrede deed bij de Top1008. Op 1 januari werd bekendgemaakt dat ze genomineerd is voor de Zilveren Duif Award 2019 bij de onderdelen Nieuwe artiest van het jaar, Pop- of rockalbum van het jaar en Artiest van het jaar.

En verder[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar album 'Bladzijde 1', heeft Delise de focus niet losgelaten en is opnieuw met Henk Pool gaan samenwerken voor nieuwe muziek. Een voorbode voor een volgende cd kwam in het voorjaar van 2019 met een nieuwe single welke op 26 april 2019 werd uitgebracht: 'Stil val'. Dit werd opgevolgd op 11 oktober 2019 door 'Spreid je vleugels', een samenwerking van De Rechtstaat met Delise en geproduceerd door Reyer van Drongelen. In oktober 2019 was Delise ook te zien in het voorprogramma van de 'Niet van deze wereld-tour' van Damascus, een hiphop collectief van drie gedreven rappers en één zangeres. Op 10 januari 2020 bracht Delise haar nieuwe single 'Kleine dingen' uit, waarbij ook bekend werd dat dit de titel zal zijn van haar nieuwe cd. Op Valentijnsdag, 14 februari, kwam de single 'Helden' uit. Deze muziek heeft Delise in samenwerking met JellowZorg gemaakt en is een ode, een bedankje, aan alle mensen die in de zorg werken, zowel betaald als onbetaald.

In het najaar van 2019 en voorjaar van 2020 geeft Delise enkele akoestische huiskamerconcerten in Doorn, Veenendaal en Tholen in aanloop van de release van haar volgende cd 'Kleine dingen' op zaterdag 28 maart 2020. Het releaseconcert is geannuleerd vanwege de maatregelen tegen het Corona virus (Covid-19). In plaats daarvan zal op 25 september 2020, ongeveer een half jaar na de release van de fysieke cd 'Kleine dingen' een theaterconcert 'Kleine dingen' gegeven worden. Dit theaterconcert zal plaatsvinden in De Theaterbakkerheij in Gouda, waarbij Delise met band en gastartiest Ralph van Manen de avond zal verzorgen. De avond wordt, net als bij het releaseconcert van 'Bladzijde 1', gepresenteerd door Hans van Vuuren (Groot Nieuws Radio).

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Delise de Wijze-van Venrooij is woonachtig in Baarn en sinds 7 mei 2016 gehuwd.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Overwinnen (20-03-2020)
 • Helden (14-02-2020)
 • Kleine dingen (10-01-2020)
 • Spreid je vleugels (11-10-2019) De Rechtstaat ft Delise
 • Stil val (26-04-2019)
 • Schuil bij mij (05-10-2018)
 • Wat je doet (05-10-2018) Delise ft MaddoC
 • Dit jaar (05-10-2018)
 • Mis je mij? (05-10-2018)
 • Bladzijde 1 (05-10-2018)
 • Klein zusje (13-09-2018)
 • Dat doe je goed (20-07-2018)

Fysieke cd's:

 • Kleine dingen (27-03-2020)
 • Bladzijde 1 (05-10-2018)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]