Della Reese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Della Reese
Della Reese in 1961
Algemene informatie
Volledige naam Delloreese Patricia Early
Geboren 6 juli 1931
Overleden 19 november 2017
Land Verenigde Staten
Werk
Beroep actrice en zangeres
(en) IMDb-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Muziek
Della Reese in 1977
Della Reese in 2009

Della Reese, artiestennaam van Delloreese Patricia Early (Detroit (Michigan), 6 juli 1931Los Angeles, 19 november 2017), was een Amerikaans actrice en zangeres. Ze begon haar carrière aan het einde van de jaren vijftig als jazzzangeres. Later legde Reese zich toe op het acteren. Ze is bekend door haar rol van het personage Tess, de engel in de televisieserie Touched by an Angel. Reese was ook een erkende predikant van de Understanding Principles for Better Living Church in Los Angeles. Ze was van afkomst half Afro-Amerikaans en half Cherokee indiaanse.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Della Reese was amper zes jaar oud toen ze voor het eerst interesse kreeg in het zingen. Ze startte haar carrière als zangeres in een kerkkoor. Het is door deze ervaring dat ze gospelzangeres werd. Op dertienjarige leeftijd ging ze meezingen in de gospelgroep van Mahalia Jackson. Nadien richtte ze haar eigen gospelgroep op, die zich The Meditation Singers noemde. Deels door het overlijden van haar moeder en de zware ziekte van haar vader moest Reese haar studie aan de Wayne State University onderbreken om te gaan werken en bij te dragen in het gezin.

Zangcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Reese won een plaatselijke zangwedstrijd; de prijs voor de winnende deelnemer was dat men een week in een zeer bekende club (The Flame Show Bar) in Detroit live mocht zingen, maar de club in Detroit was zodanig onder de indruk dat ze er acht weken mocht optreden. Hoewel haar repertoire enkel het gospelgenre omvatte, werd Reese door haar succes in die club geïnspireerd en beïnvloed door jazzlegendes als Ella Fitzgerald en Billie Holiday. In 1953 kreeg Reese een platencontract bij Jubiliee Records en werd ze lid van het Erskine Hawkins orkest.

Haar eerste opnames waren liedjes als In the Still of the Night, I've Got Love to Keep Me Warm en Time After Time. Het toonde haar zangtalent, maar de liedjes behaalden geen hoge noteringen in de hitlijsten. Na jaren proberen kreeg Reese pas in 1957 een hit met het singletje And That Reminds Me. Het liedje bereikte de top twintig, en werd later in dat jaar een pophit. Er werden enkele miljoenen exemplaren verkocht. 1957 bleek voor Reese het gouden jaar te worden, toen ze ook door het prestigieuze Billboard Magazine en andere tijdschriften werd uitgeroepen tot meest belovende zangeres.

In 1959 stapte Reese over naar RCA Records. Mercer Ellington werd haar producer. Haar eerste single Don't You Know was gebaseerd op Puccini's La Bohème. Reeses versie werd haar grootste hit en haalde de nummer 2 in de hitlijsten (waaronder The Black Singles Chart). Het lied mag beschouwd worden als haar lijflied.

Het succes dat RCA oogstte met Reese duurde tot 1960, toen ze de opvolger Not One Minute More maakte. Hierna onderbrak Reese het maken van plaatopnamen voor enige tijd, wat vooral mogelijk was door al haar voorafgaande grote hits. Gedurende negen jaar werkte ze in Las Vegas (Nevada) en toerde ze door het land. Ze nam weer regelmatig platen op in de late jaren zestig, maar geen enkele behaalde nog hoge noteringen in de hitlijsten.

Televisiecarrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 kreeg Reese voor het eerst haar kans om door te breken op televisie door middel van haar eigen praatprogramma Della. De serie stopte na 197 afleveringen. In 1970 werd ze als een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen uitgenodigd voor een gastpresentatie in The Tonight Show met Johnny Carson.

Van 1994 tot 2003 speelde Reese haar bekendste rol als engel Tess in de spirituele televisieserie Touched by an Angel. Ze zong ook het openingslied van de serie. Haar deelname aan deze serie heeft haar populariteit bij het jongere publiek vergroot.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979, na een gastoptreden in de Tonight Show, kreeg Reese een bijna fataal hersenaneurysma, dezelfde aandoening waaraan haar moeder in 1949 was gestorven. Zij herstelde volledig na twee hersenoperaties in het universiteitsziekenhuis van London (Ontario). Dit was de tweede keer dat ze dicht bij de dood kwam: enkele jaren voordien wandelde zij per ongeluk door een glazen deur in haar woning, waarbij ze ruim duizend hechtingen nodig had om alle wonden te dichten. Ze had zoveel bloed verloren dat ze later verklaarde een bijna-doodervaring te hebben gehad.

In 2002 maakte Reese in de Larry King Show bekend dat ze aan diabetes type II leed. Ze werd een boegbeeld voor de American Diabetes Association en toerde door de Verenigde Staten om de ziekte bekend te maken bij het publiek.

Della Reese overleed in 2017 op 86-jarige leeftijd.[1]

Eerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Della Reese van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.