Della Reese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Della Reese
DellaReeseJuly09.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Dellooreese Patricia Early
Geboren 6 juli 1931
Land Detroit, Michigan, Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Della Reese (Detroit (Michigan), 6 juli 1931) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze begon haar carrière aan het einde van de jaren vijftig als jazzzangeres. Later legde Reese zich toe op het acteren. Ze is bekend door haar rol van het personage Tess, de engel in de televisieserie Touched By An Angel. Reese is ook een erkende predikant van de Understanding Principles for Better Living Church in Los Angeles, Californië. Reese is van afkomst half Afro-Amerikaans en half Cherokee indiaanse.

Biografie[bewerken]

Reese werd geboren als Delloreese Patricia Early in 1931. Reese was amper zes jaar oud toen ze voor het eerst interesse kreeg in het zingen. Ze startte haar carrière als zangeres in een kerkkoor. Het is door deze ervaring dat ze gospelzangeres werd. Op dertienjarige leeftijd werd ze gecontacteerd om mee te zingen in de gospelgroep van Mahalia Jackson. Nadien richtte ze haar eigen gospelgroep op, die zich The Meditation Singers noemde. Deels door het overlijden van haar moeder en de zware ziekte van haar vader heeft Reese haar studie aan de Wayne State University moeten onderbreken om te gaan werken en bij te dragen in het gezin.

Een succesvolle zangcarrière[bewerken]

Reese deed mee aan een plaatselijke zangwedstrijd; de prijs voor de winnende deelnemer was dat men een week in een zeer bekende club (The Flame Show Bar) in Detroit live mocht zingen. Reese won de wedstrijd, en de club in Detroit was zodanig onder de indruk van Reeses zangtalent dat ze acht weken in die club mocht optreden. En hoewel haar repertoire enkel het gospelgenre omvatte, werd Reese door haar succes in die club geïnspireerd en beïnvloed door jazzlegendes als Ella Fitzgerald en Billie Holiday. In 1953 slaagde Reese er in om een contract te bemachtigen bij Jubiliee Records en werd ze lid van het Erskine Hawkins orkest.

Haar eerste opnames voor Jubilee Records waren liedjes als In the Still of the Night, I've Got Love to Keep Me Warm en Time After Time, het toonde het talent waarover Reese als zangeres beschikte maar de liedjes behaalden geen hoge noteringen in de hitlijsten.

Eindelijk in de top 20[bewerken]

In 1957 maakte Reese het singletje And That Reminds Me. Na jaren proberen behaalde Reese uiteindelijk ook succes in de hitlijsten met dat lied. Het liedje bereikte de top twintig, en werd later in dat jaar een pophit. Van de plaat werden enkele miljoenen exemplaren verkocht. 1957 bleek voor Reese het gouden jaar te worden, toen ze ook door het prestigieuze Billboard magazine samen met andere tijdschriften werd uitgeroepen tot meest beloftevolle zangeres.

In 1959 veranderde Reese van platenmaatschappij, ze stapte over naar RCA Records. Haar eerste single voor die platenmaatschappij was genaamd Don't You Know, een liedje dat was gebaseerd op het werk van Puccini's La Bohème. Reeses eigen versie van dit lied werd haar grootste hit, het haalde de nummer 2 in de hitlijsten (waaronder The Black Singles Chart). Het lied mag beschouwd worden als Reese's lijflied.

Het succes dat de platenmaatschappij RCA Records oogstte met Reese, zou nog tot 1960 duren, toen ze de opvolger Not One Minute More maakte; het was een succes. Hierna onderbrak Reese het opnemen van muziek voor enige tijd, wat vooral mogelijk was door al haar voorafgaande grote hits. Gedurende een periode van negen jaar werkte ze in Las Vegas (Nevada) en toerde ze door het land. Ze nam nog regelmatig platen op in de jaren zestig, maar geen enkel lied behaalde nog hoge noteringen in de hitlijsten.

Televisiecarrière[bewerken]

In 1969 kreeg Reese voor het eerst haar kans om door te breken op televisie door middel van een variétéserie. De serie werd echter na een jaar afgelast. Na de stopzetting was Reese een jaar later een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die werd uitgenodigd om een gastpresentatie in The Tonight Show met Johnny Carson te doen.

Bijna-fatale ervaring[bewerken]

In 1979, na een gastoptreden in de Tonight Show, kreeg Reese een bijna fataal hersenaneurysma. Zij herstelde volledig na twee hersenoperaties, uitgevoerd door de chirurg Charles Drake in het universiteitsziekenhuis van London, Ontario. Dit was de tweede keer dat Reese dicht bij de dood kwam: enkele jaren voordien wandelde zij per ongeluk door een glazen deur in haar woning, waarbij de glasscherven haar zo ernstig verwondden, dat ze ruim duizend hechtingen nodig had om alle wonden te dichten. Ze was zoveel bloed verloren dat ze later verklaarde een bijna-doodervaring te hebben gehad.

Succes met Touched By An Angel[bewerken]

Van 1994 tot 2003 werd Reese gecast voor de rol waar ze het bekendst mee is geworden: als engel Tess in de spirituele televisieserie Touched By An Angel. Reese zong ook het openingslied van de serie. Haar deelname aan deze serie heeft haar populariteit doen vergroten bij het jongere publiek.

Strijd tegen diabetes[bewerken]

In 2002 maakte Reese in de Larry King Show bekend dat ze aan diabetes type II lijdt. Reese werd een boegbeeld voor de American Diabetes Association en ze toert doorheen de Verenigde Staten om het Amerikaanse publiek attent op en bekend te maken met de diabetesziekte.

In 1987 werd Reese genomineerd voor een Grammy Award voor een van haar gospelalbums. Naast het acteren en zingen is Reese ook een erkend dominee van de Understanding Principles for Better Living Church en is ze peetmoeder van Roma Downeys dochter. Downey vertolkte de rol van Monica in de serie Touched By An Angel, waarin Reese ook een rol in vertolkte.

In 2005 werd Reese geëerd door Oprah Winfrey op haar Leggend Ball Ceremony samen met nog 25 andere Afro-Amerikaanse vrouwen.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]