Deutscher Soldatenfriedhof Menen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Deutscher Soldatenfriedhof Menen is een militaire begraafplaats in de Belgische stad Menen en deels op grondgebied Wevelgem. Er rusten bijna 48.000 gesneuvelde Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee het het grootste is van Vlaanderen. De begraafplaats is een groot groen gazon met daarin de vele kleine grafstenen met de namen van de soldaten. Daartussen staan enkele kruisjes en eiken en kastanjebomen. In het midden staat een achthoekige herdenkingskapel.

De militaire begraafplaats werd tijdens de oorlog in gebruik genomen in juni 1917 tot juni 1918. Op het einde van de oorlog lagen hier meer dan 2.600 Duitse en 30 Britse militairen begraven. In de jaren 20 werden de 30 Britse gesneuvelden overgebracht naar Tyne Cot Cemetery (1) en Harlebeke New British Cemetery (29). Omstreeks 1930 werden de graven van de Duitse militaire begraafplaatsen in Wevelgem, Moorsele, Izegem, Kuurne en Rollegem-Kapelle naar Menen overgebracht, waardoor de begraafplaats bijna 6.500 graven telde.

In de periode 1955-1957 werden de bijna 200 Duitse militaire begraafplaatsen en ereperken van de Eerste Wereldoorlog die verspreid lagen over België (behalve een aantal specifieke gevallen en de begraafplaatsen in de provincie Luxemburg) herleid tot vier. Ongeveer 130.000 stoffelijke resten van de begraafplaatsen werden overgebracht naar de begraafplaatsen van Langemark, Vladslo, Hooglede en die van Menen. In Menen kwamen gesneuvelden uit 53 kleinere begraafplaatsen terecht. Onder leiding van de Duitse architect Robert Tischler werd de begraafplaats heraangelegd en het achthoekige mausoleum en een ontvangstgebouwtje werden opgetrokken. Rond de kapel liggen acht sarcofaagdeksels, waarop de namen en plaatsen van de 53 begraafplaatsen staan vanwaar de gesneuvelden waren overgebracht. De grafstenen werden in 1991 vernieuwd.

Literatuur[bewerken]

Vancoillie, Jan. De Duitse militaire begraafplaats Menen Wald. Geschiedenis van de Duitse militaire graven van de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen. Wevelgem, 2013, 351 blz. ISBN 9789082103908

Externe link[bewerken]