Naar inhoud springen

Diëncephalon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door A1AA1A (overleg | bijdragen) op 29 jan 2019 om 21:51. (EmbryonicBrain.svg|lang=nl)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tussenhersenen
Diencephalon
Deze schematische tekening laat de onderverdelingen zien van de hersenen van een embryo. Later zullen deze delen zich ontwikkelen tot volwassen structuren
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het diencephalon[1] of de tussenhersenen[2][3][4] is het deel van de hersenen, dat zich middenin bevindt. Het ligt precies tussen het telencephalon en het mesencephalon.

De thalamus, de hypothalamus, de hypofyse, de pijnappelklier (epifyse) en de derde ventrikel worden tot het diencephalon gerekend.

Tijdens de embryonale ontwikkeling ontstaat het als uit het meest rostrale (naar voren liggende) hersenblaasje, het prosencephalon. De andere twee zijn het mesencephalon en het rhombencephalon. Het prosencephalon ontwikkelt verder tot het telencephalon, wat aanleiding zal geven tot de hersenschors, nucleus caudatus, putamen en vele andere structuren die vaak te herkennen zijn aan hun eerder perifere ligging in de hersenen en de typische C-vorming, en het effectieve diencephalon dat grotendeels overgroeid zal worden door het telencephalon.