Grote hersenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote hersenen
Telencephalon
Indeling van de hersenschors in vier hersenkwabben: de frontale, pariëtale, occipitale en temporale kwab. Het cerebellum, ook bekend als kleine hersenen, is aangegeven in blauw.
Synoniemen
Latijn Cerebrum
Naslagwerken
TA A14.1.03.008
A14.1.09.001
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Subdivisies van de hersenen van een embryo, die zich later tot volwassen structuren ontwikkelen

De grote hersenen,[1] ook het cerebrum,[2] het telencephalon,[2] of de eindhersenen,[1] zijn onderdeel van het centrale zenuwstelsel en omvatten het grootste deel van de menselijke hersenen. De grote hersenen verwerken impulsen afkomstig van sensorische zenuwcellen en reguleren vrijwillige beweging. Ze zijn tevens de plek waar de cognitieve en emotionele processen, onder andere logisch redeneren, planning, geheugen en emotie plaatsvinden.

De grote hersenen worden gekenmerkt door hun rimpelige voorkomen. Deze geplooide schil is de hersenschors, ook wel cortex genoemd. Onder de hersenschors bevinden zich nog andere structuren: het limbisch systeem, de basale ganglia en de reukkolf. De twee hersenhelften waaruit de grote hersenen bestaan, zijn verbonden door middel van een dikke bundel zenuwvezels: de hersenbalk. Twaalf paar hersenzenuwen verbinden de grote hersenen met sensorische zenuwcellen en spieren en klieren in hoofd, hals en bovenlichaam. In het binnenste van de grote hersenen bevindt zich het ventrikelstelsel. Dat is een systeem van buizen en holtes, gevuld met hersenvocht.

De kleine hersenen liggen onder de grote hersenen tegen de hersenstam aan.

Zie de categorie Telencephalon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.