Zenuwweefsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zenuwweefsel
Textus nervosus
Synoniemen
Latijn Tela nervea[1]

Tela nervorum[2]
Neuristos[2]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zenuwweefsel of textus nervosus[3] is het weefsel waaruit het zenuwstelsel is samengesteld. Het bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die de impulsen geleiden, en gliacellen die de geleiding ondersteunen en de zenuwcellen van voeding voorzien. De neuronen zijn opgebouwd uit een cellichaam met kern en twee soorten uitlopers, namelijk (meestal) meerdere dendrieten en één axon. De gliacellen, met korte uitlopers, zorgen voor de voeding, bescherming en isolatie van neuronen. Ieder neuron heeft talloze verbindingen met andere neuronen en zo ontstaat er een uitgebreid communicatienetwerk in het lichaam.

Er is een grote verscheidenheid aan zenuwcellen, maar karakteristiek voor alle is het axon, de lange uitloper van de cel die de verbinding vormt met een volgende cel en daaraan de actiepotentialen doorgeeft.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Probstmayr, W. (1863). Etymologisches Wörterbuch der Veterinär-Medicin und ihrer Hilfswissenschaften. München: Verlag Jul. Grubert.
  2. a b Kraus, L.A. (1844). Kritisch-etymologisches medicinisches Lexikon (Dritte Auflage). Göttingen: Verlag der Deuerlich- und Dieterichschen Buchhandlung.
  3. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.