Dieter Bohlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dieter Bohlen
Dieter Bohlen, 2006
Dieter Bohlen, 2006
Algemene informatie
Volledige naam Dieter Günther Bohlen
Geboren 7 februari 1954
Geboorteplaats Berne
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Werk
Jaren actief 1973 - heden
Genre(s) Popmuziek, Europop, Eurodisco
Beroep Zanger, componist en muziekproducent
Label(s) BMG
Act(s) Modern Talking, Blue System, C.C.Catch
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dieter Günther Bohlen (Berne, 7 februari 1954) is een Duitse liedjesschrijver, muziekproducent en in Nederland vooral bekend als de oprichter van Modern Talking.

Introductie[bewerken]

Al sinds zijn schooltijd componeerde Dieter muziek. Dieter ging naar de universiteit en sloot dat succesvol af, echter probeerde Dieter in de muziekbusiness binnen te komen en wilde succesvol worden. In de jaren zeventig probeerde Bohlen jarenlang een platencontract te krijgen. Dit lukte uiteindelijk eind jaren zeventig als producent bij de BMG. In deze periode probeerde hij het als soloartiest en richtte een aantal bands op namelijk: Mayfair in 1976 en Monza in 1978. Bovendien schreef hij nummers voor een aantal Duitse disco/pop zangers en Schlagerzangers. In begin jaren 80 probeerde hij het nog met Sunday in 1981 en bracht nog wat platen uit onder de namen Steve Benson en Ryan Simmons tot 1985.

Modern Talking[bewerken]

In 1983 trouwde hij met zijn langdurige vriendin Erika Sauerland. In deze periode krijgt Dieter zijn eerste kind, namelijk Marc Bohlen (geboren in 1985 en vernoemd naar de T.REX-zanger Marc Bolan). In hetzelfde jaar leert hij Thomas Anders kennen en voor hem schreef hij vervolgens een paar Duitse nummers, die geen grote hit werden. Tijdens een vakantie op Mallorca komt hij op het plan om een geheel nieuw lied te maken met de titel "My Love Is Gone". Hij raakte geïnspireerd door de Italodisco-muziek. En de inspiriatie voor zijn nieuwe lied haalde hij uit het nummer "Precious Little Diamond" van de band Fox the Fox. In dat nummer werd er in het refrein met hoge mannenstemmen gezongen, en dat is ook wat hij nodig had in zijn nieuwe song. Uiteindelijk heeft hij de teksten van zijn lied aangepast en het werd iets inhoudelijker. Daarom werd de titel van zijn nieuwe song veranderd in You're My Heart, You're My Soul. Hij wilde dat Thomas zijn lied zong, maar Thomas wilde alleen zijn Duitse nummers zingen. Alleen onder zijn pseudoniem "Headliner" zong hij Engels, maar hij wilde zijn naam en gezicht niet bij dat lied betrekken. Dieter gebruikte de achtergrondzangers van Thomas Anders om de hoge stemmen in het refrein te zingen. Dat zijn Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke en Birger Corleis. Dan moest er nog een naam voor de nieuwe band verzonnen worden. De platenmaatschappij had twee goede namen verzonnen, "Talk Talk" en "Modern Romance". Dieter combineerde de twee namen toen in Modern Talking. Uiteindelijk besloot Dieter om een duo samen met Thomas te vormen en dat accepteerde Thomas. En zo kon Dieter ook direct betrokken zijn bij zijn muziek. 'You're My Heart, You're My Soul' werd eerst ontdekt door wat dj's, want Modern Talking was niet bekend, want de platenmaatschappij maakte er nog geen promotie ervoor, maar later werd het steeds populairder en vooral nadat één televisieprogramma hun zeer goedkope videoclip wilde uitzenden, na veel moeite. Uiteindelijk werd Modern Talking een groot succes in het midden van de jaren tachtig. Met Modern Talking scoorden ze wereldwijd vele hits, onder andere met 'You're My Heart, You're My Soul' , 'You Can Win If You Want' , 'Cheri Cheri Lady' , 'Brother Louie' en 'Atlantis Is Calling (Sos For Love)' . Het opvallende aan de muziek waren de melodietjes, de (Italo)beat en het bijna altijd hoge gezang nadat de hoofdzanger Thomas zijn deel had gezongen.

Met Modern Talking zette Dieter, hoewel zijn muziek klonk als Italo of gewoon grofgezegd disco een nieuwe trend en zijn muziek werd dan ook gretig gekopieerd, bijvoorbeeld door London Boys en Bad Boys Blue. Wat ook opviel is dat Modern Talking in het rijtje kwam van artiesten die of zeer geliefd waren of zeer gehaat werden. De een vond zijn muziek erg leuk terwijl de ander zijn muziek juist vreselijk vond, er leek geen tussenweg aanwezig te zijn. Het einde van Modern Talking kwam dankzij de vrouw van zijn partner, die zich op een negatieve manier met de band begon te bemoeien. Thomas moest verplicht een grote ketting dragen met de naam van zijn vrouw er op. Dit werd in de media een behoorlijk item. Vervolgens kwam er ook nog lippenmake-up bij Thomas en hij werd steeds bruiner. Dit leidde tot flinke opschudding. Door de blijvende en steeds erger wordende bemoeienissen van de vrouw van Thomas kon Dieter het niet meer aan en moest hij de band in 1987 wel beëindigen. Dieter ging door met produceren.

C.C.Catch[bewerken]

Tijdens Modern Talking begon Dieter ook met een ander project namelijk : C.C.Catch. Op een talentenjacht kwam hij Caroline tegen en die werd vervolgens door haar vader een beetje opgedrongen bij Dieter. Na wat aandringen van haar vader besloot Dieter haar een kans te geven en bood vervolgens een platencontract aan. De zangeres Caroline, oorspronkelijk uit Nederland, mocht van Bohlen Modern Talking-achtige liedjes zingen, maar dan met een wat strakkere beat, net als bij Blue System. Echter haalde ze het met de populariteit niet bij die van Modern Talking, hoewel ze toch een aardig aantal platen heeft verkocht. Het einde kwam toen Caroline haar eigen inbreng wilde in de muziek, iets wat Dieter niet accepteerde. Dit eindigde in een ruzie en een stopzetting van producties met Bohlen. Caroline bleek nadien niet zo'n succes te genieten. Wel zijn en aantal van haar hits gereproduceerd en vervolgens in de hitlijsten gekomen.

Blue System[bewerken]

Terwijl C.C.Catch haar nummers zong en aan Modern Talking een einde was gekomen, begon Bohlen samen met Köhler en de achtergrondzangers met een nieuwe band, genaamd Blue System. De muziek ook weer vergelijkbaar met die van Modern Talking, echter zijn de beats wat strakker/harder dan die van Modern Talking (te vergelijken met C.C.Catch). Het meest opvallende van zijn nieuwe muziek, was zijn stem en de stemmen van de andere bandleden, die wilden nog weleens variërend zijn. In de periode van Blue System kwam zijn tweede zoon Marvin Bohlen (1989) en zijn eerste dochter Marielin Bohlen (1990) ter wereld. Minder bekende zaken zijn o.a. het uitroepen van Bohlen als held van de Russische jeugd in 1989. Vervolgens heeft hij een nummer gezongen en geproduceerd samen met Dionne Warwick. Voor Tatort heeft hij ook een nummer geproduceerd en tevens als acteur meegespeeld. In 1997 kwam er een einde aan Blue System.

Comeback Modern Talking[bewerken]

In de jaren 90 krijgen Dieter en Thomas weer contact en besluiten samen in 1998 opnieuw Modern Talking te vormen. Hun eerste album Back For Good, sinds de herstart in 1998, was het meest succesvol, met een 3de plaats in de Album Top 100 als gevolg. Enkele succesvolle oude hits werden in een nieuw jasje gestoken. Hierbij werkten Modern Talking bij verschillende nummers samen met rapper Eric Singleton, zoals 'You're My Heart, You're My Soul '98' , 'Brother Louie '98' . Buiten Nederland had men veel succes met top noteringen in de Europese hitlijst en diverse uitreikingen. Hiermee werd Modern Talking de meest succesvolle popgroep (discoband) ooit van Duitsland die bovendien een nummernotering heeft weten te bereiken in de lijst van 's werelds best verkopende artiesten.

Producties voor andere artiesten[bewerken]

Bohlen heeft niet alleen nummers voor Modern Talking, Blue System en C.C.Catch geschreven, maar ook voor een groot aantal andere artiesten waaronder o.a. Chris Norman, Bonnie Tyler, Roy Black, Millane Fernandez, Marianne Rosenberg, Isabel Soares en Touche. Ook zou Dieter nummers produceren voor Brigitte Nielsen, toentertijd de vrouw van Sylvester Stallone. Bohlen reisde naar de USA en de ontmoeting vond plaats, echter haakte Dieter af nadat hij van de managers van Brigitte Nielsen te horen kreeg dat hij maar enkele nummers mocht produceren. Een ontmoeting in een studio heeft echter wel plaatsgevonden.

Ook heeft Dieter met zijn team in 1989 twee nummers mogen produceren voor Duitsland en Oostenrijk voor het Eurovisiesongfestival waarbij Rolf Köhler, Detlef Wiedeke en Michael Scholz als muzikanten en zangers aan beide liederen hebben deelgenomen. Nino de Angelo was hoofdzanger voor Duitsland en Thomas Forstner was hoofdzanger voor Oostenrijk.

Al een tijdje is Dieter ook te zien als jurylid van DSDS (de Duitse variant van Idols). Hier heeft hij ook nummers voor geproduceerd. Tevens heeft Dieter in deze periode nog 2 nummer 1 noteringen neergezet voor Yvonne Catterfeld namelijk : 'Fur Dich' en 'Du hast mein Herz gebrochen' .

Playback[bewerken]

Dieter Bohlen deed jarenlang alsof hij de belangrijkste hoge stem in het tweede deel van de meeste refreinen van Modern Talking was. Daarmee kenmerkte Modern Talking zich. Maar in werkelijkheid is nu al jaren bekend dat Rolf Köhler de belangrijkste stem van Modern Talking was geweest. De reden dat Dieter niet met Modern Talking mee zong is omdat zijn stem heel beperkt was. Dat was de reden dat hij professionele zangers in huurde in de studio, die de hoge falsetkoren in Modern Talking wel konden zingen. Alle tv-optredens in de jaren 80 waren overigens playback. Vanaf 1998 werd er voor het eerst opgetreden in concerten en live tours onder de naam Modern Talking. Bij deze optredens (die over het algemeen heel groot waren met een heel groot aantal mensen) stonden op het podium niet alleen Thomas Anders en Dieter, maar ook een aantal muzikanten en achtergrondzangers. Thomas Anders was de enige die live zong in de microfoon, de rest, inclusief Dieter, deden allemaal alsof. De stemmen van Rolf Köhler, Michael Scholz en Detlef Wiedeke kwamen namelijk samen met de muziek van een geluidsband.

Ook na de val van Modern Talking in 1987 deed Dieter ook alsof hij verderging als solozanger. Want ook bij Dieters 'solocarrière' zong Rolf Köhler zijn liedjes in, op de coupletten na, zoals bij Blue System. Ook tijdens de 'live' optredens kwam de stem van Rolf van een geluidsband. Een vergelijkend geval is Milli Vanilli. Ook bij tv-optredens en videoclips van Blue System kwamen er 'bandleden' in voor die in werkelijkheid niets te maken hadden met de platen van Blue System. Ook na de val van Modern Talking in 2003 vormde Dieter in 2006 een nieuw duo samen met DSDS finalist Mark Medlock. Ook in deze liedjes van het album "Dreamcatcher" zong Dieter niet mee op een enkel lied na. De achtergrondstemmen in het album en de hoge stemmen in het lied "You Can Get It" werden ook door studiozangers ingezongen.

Rolf Köhler heeft uiteindelijk 16 jaar lang zijn stem uitgeleend aan Dieter Bohlen en heeft aan bijna alle Bohlen-producties meegewerkt. In 2001 kwam de zaak aan het licht toen een achtergrondzanger van Modern Talking, namelijk Michael Scholz, een rechtszaak aanspande tegen de Duitse BMG omdat de zangers geen vergoeding kregen voor de remixes van de oude liedjes uit het album Back for Good en BMG en Bohlen wel. En het is ten slotte ook het succesvolste album van Modern Talking. En er werd uitgelegd dat Rolf Köhler de echte stem van Dieter Bohlen was. Uiteindelijk kregen de studiomedewerkers elk 10.000 DM als vergoeding. De samenwerking stopte ook ten gevolge van de klacht.

Rolf Köhler, Detlef Wiedeke en Michael Scholz hadden ook een zwijgcontract getekend en ze mogen dus niks vertellen over de samenwerking met Bohlen. Dat is ook de reden dat ze niet in het openbaar tegen Dieter in gaan en dat daardoor nog veel mensen zijn die nog geloven dat Dieter zanger is. En daarom konden de heren ook niet meer verdergaan onder hun oorspronkelijke bandnaam Blue System, want anders hielden ze zich niet aan het contract. Daarom had Dieter op zijn beurt weer tegen de zangers een rechtszaak gespannen dat ze de naam Blue System niet meer mochten gebruiken voor commerciële doeleinden. Birger Corleis, een zanger van Modern Talking uit de eerste jaren had geen zwijg contract getekend omdat hij al een lange tijd niet meer met Dieter heeft gewerkt. Hij had daarvoor al een rechtszaak tegen Dieter gedaan. Omdat Birger geen grote bekendheid is, kwam zijn verhaal niet goed genoeg aan de orde in de media.

In 2003 werd de zaak duidelijker toen er in het programma Akte 03 een reportage werd gemaakt over deze zaak. Hierin vertelde Birger dat Dieter nooit bij Modern Talking heeft meegezongen en dat hij deed alsof. De andere zangers mochten daar dus niks over zeggen, maar vertelden wel dat zij zangers zijn bij Modern Talking en dat Rolf de zanger van Blue System is. Rolf leverde dus het bewijs dat hij de stem van Dieter was, want in de reportage lieten ze ook de oprichting zien van Systems in Blue. Ook werden in de reportage oude demotapes gedraaid waarin de echte stem van Dieter te horen is.

Roddelbladen, boeken en film[bewerken]

Bohlen staat regelmatig op de voorpagina van de Duitse roddelbladen, vooral door zijn turbulente liefdesleven. Van zijn eerste vrouw is hij al langere tijd gescheiden, hij heeft drie kinderen met haar. Zijn tweede vrouw was Nadja Abd el Farrag, echter kwam ook aan deze relatie een einde, om vervolgens in 1995 een paar weken getrouwd te zijn met de voormalig Miss Duitsland Verona Feldbusch. Hierna is Dieter weer opnieuw verenigd met zijn eerdere vriendin Nadja. Na deze periode heeft hij nog een aantal jaren ook samengewoond met Estefania Kuster, met wie hij één kind op de wereld heeft gezet. Momenteel leeft hij samen met een nieuwe vriendin genaamd Fatma Carina Walz.

Het feit dat Dieter zijn eigen liedjes niet zelf in zong, maar wel deed alsof hij wel zong ontbrak ook niet in de media, waardoor hij met Milli Vanilli wordt vergeleken.

Bohlen heeft 2 succesvolle boeken uitgebracht, 'Nichts als die Wahrheit' en 'Hinter den Kulissen' , echter zijn deze boeken niet vertaald. Daarnaast is er een cartoon over het leven van Bohlen genaamd 'Dieter' . Dit was een getekende comedy met veel muziek van Bohlen.

Wat betreft zijn woonomgeving is er momenteel ook veel gaande. Bohlen heeft al een aantal keren last gehad van inbrekers, recent werd bij een inbraak hij en zijn vriendin gegijzeld. Op dit moment loopt een rechtszaak tegen twee verdachten die op bewakingsvideo te zien waren.

Laatst heeft Bohlen een Nederlands meisje het commentaar gegeven bij DSDS dat zij als Hollandse Kaas klonk. Dit is totaal respectloos en discriminatie antwoordde het meisje. Bij DSDS staat Bohlen soms bekend dat hij vrij beledigend is tegenover de kandidaten die hij niet door laat gaan.

Tegenwoordig[bewerken]

Tegenwoordig focust Dieter zich vooral op de talentenjacht DSDS, waar hij sinds 2002 jurylid is, en op Das Supertalent, hier is hij jurylid sinds 2007. Wereldwijd heeft Dieter een grote fankring en dat is ook weer te lezen op diverse websites wereldwijd. Een opvallend element op het internet is een fanclub in Peru, zij besteden enorm veel aandacht aan de muziek van Dieter en gaan zelfs met hun informatie buiten de grenzen.

Balans[bewerken]

Een korte balans van Dieter:

  • Meer dan 160 miljoen verkochte muziekdragers wereldwijd;
  • Meer dan 50 maal nummer 1 wereldwijd;
  • Meer dan 398 gouden- en platina platen;
  • Meer dan 100 muziektitels in de Duitse charts;
  • Meer dan 20 Top 10 hits in de Duitse charts;
  • Meer dan 30 gewonnen awards;
  • 14 nummer 1 hits in Duitsland.

Externe links[bewerken]