Eurodisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eurodisco
Stilistische oorsprong Disco
Europop
Elektronische muziek
Culturele oorsprong Europa
Populariteit Jaren zeventig en tachtig
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eurodisco is een genre dansmuziek dat in de jaren zeventig ontstond uit een mix van europop en Amerikaanse disco.

Bij eurodisco ligt er een grotere nadruk op melodie dan in europop, terwijl het discogeluid is ontdaan van invloeden van rhythm-and-blues en soul. Hieraan is elektronische muziek toegevoegd, zoals drummachines (snellere beat en monotone ritmes) en synthesizers.

Soms zijn er invloeden van Europese muziekstijlen in te herkennen, zoals van de polka (zoals bij de band Dschinghis Khan) en de rumba flamenca (zoals bij Santa Esmeralda). Eurodisco onderscheidt zich van italodisco door een grotere eenvoud in zang, composities en muzikale details.

De ontwikkeling kwam vanuit verschillende richtingen, zoals enerzijds een bijna symfonisch type discomuziek van producers als Alec Costandinos (album Love and kisses) en Cerrone (album Love in C minor). Vanuit een andere richting kwam het van Giorgio Moroder uit München die met een serie singles kwam. Zijn methode werd later belangrijk onder de ontwikkeling van de dancemuziek. Eurodisco bleef niet beperkt tot Europa, maar bereikte ook de VS door Moroders samenwerking met Donna Summer. Eind jaren tachtig ontstond in Polen de Disco polo. Dit was een mengeling van eurodisco en folkoristische muziek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]