Frank Farian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Farian
Frank Farian (2008)
Algemene informatie
Volledige naam Franz Reuther
Alias Frank Farian,

Zambi, G. Mart, FMP [1]

Geboren 18 juli 1941
Geboorteplaats Kirn
Land Vlag van Duitsland West-Duitsland
Werk
Jaren actief 1961-heden
Genre(s) schlager,disco,rock en pop
Beroep muziekproducent, zanger, liedjesschrijver
Act(s) Boney M.

Eruption, Gilla, Far Corporation, Milli Vanilli, La Bouche, No Mercy, Meat Loaf, La Mama, Benny, Falcons en anderen

Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frank Farian, geboren als Franz Reuther[1] (Kirn, 18 juli 1941) is een Duitse muziekproducent, zanger en liedjesschrijver. Hij groeide op in de buurt van Amerikaanse militaire bases waardoor hij een publiek vond voor zijn soul-optredens.

Farian startte in 1961 zijn carrière met de groep Frank Farian und Die Schatten en bracht zijn eerste plaat, "Shouting Ghost", uit in 1963. Coverde wat Soul en Rock nummers maar moest voor zijn levensonderhoud zich begin jaren zeventig lanceren als Schlagerzanger. Verscheen enkele jaren met wat succes in het Duitse ZDF-Hitparade[2] van Dieter Thomas Heck.

Daarnaast produceerde Farian in zijn begincarrière ook al voor anderen. Zo produceerde hij In 1970 voor de Rock groep The Falcons.[3][4] In 1974 werd gestart met het produceren voor de toen 16 jarige Benny Schnier die zojuist een talentenjacht gewonnen had. Via Farian kreeg hij onder de artiestennaam Benny een aardig succesvolle Schlagerzangercarrière. [5][6]

In 1974 begon hij ook reeds aan het ontwikkelen van een eigen sound. Het werd tijd om "mijn muziek" te produceren zei hij in een Farian tv-special. In 1976 kwam na al die jaren zijn eerste grote hit, Rocky, een vertaling van het nummer uit 1975 van Dickey Lee in het Duits. In het Nederlands werd het nummer dat jaar vertaald en gezongen door Don Mercedes.

Farian werd de producer en vaak ook (mede) componist van diverse succesvolle acts. Startend in de jaren zeventig met Boney M., Eruption en Gilla. In de jaren tachtig en negentig volgden onder andere nog Far(ian) Corporation, Milli Vanilli, No Mercy en La Bouche.

Van Boney M. en Milli Vanilli is Farian tevens de oprichter.

Boney M.

Met Boney M scoorde hij hit na hit, vooral in Europa, onder andere 'Daddy Cool, 'Ma Baker', 'Sunny', 'Rivers of Babylon' en 'Brown Girl in the Ring'. In Canada, Mexico en Zuid-Afrika was Boney M. bijvoorbeeld ook razend populair maar in The USA bleef Boney M. in The Billboard 100 steken op nummer 30. Als zanger scoorde hij in 1976 een nr.8-notering in de Nationale Hitparade met het Duitstalige nummer Rocky. In Nederland was dit nummer een grotere hit in de Nederlandse versie van Don Mercedes, in Vlaanderen in de versie van Paul Severs.

In 1990 kwam het tot een schandaal in The USA toen bleek dat de hits van Milli Vanilli niet door de artiesten zelf, maar door een aantal studio-artiesten en Farian zelf waren ingezongen. Met het playback duo bereikte Farian daar nu ook de nummer 1 positie en werd er zelfs een Grammy Award binnen gehaald die al of niet dwangmatig werd teruggebracht.

Farian behoort tot de succesvolste producers en kreeg enige status. Zo produceerde hij de 1986 elpee Blind Before I Stop van Meat Loaf en nam Stevie Wonder zijn 1983 hit I Just Called to Say I Love You op in de studio van Farian.

Een verzoek in de jaren negentig van Michael Jackson om één van de producers van zijn nieuwe elpee te worden wees Farian af wegens gebrek aan tijd. Michael wilde Farian contracteren omdat Farian met Milli Vanilli producer van het jaar was. Wellicht was Farian bang dat hij tijdens de opnames het bedrog niet meer zou kunnen verzwijgen tijdens de samenwerking met Michael en was geen tijd wellicht een smoesje. Directe relaties van Farian kunnen de afwijzing nog steeds niet volgen.[bron?]

Grote Hit in Duitsland (als solo zanger)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1976 - Rocky