Milli Vanilli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Milli Vanilli
Milli Vanilli bij de uitreiking van de Grammy Awards in 1990
Algemene informatie
Volledige naam Robert Pilatus , Fabrice Morvan
Werk
Jaren actief 1988-1991
Genre(s) Pop, Dance, R&B, Disco
Label(s) Sony/Bmg
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in {{{formatie1}}}
Functie(s) producer

Frank Farian

Portaal  Portaalicoon   Muziek

Milli Vanilli was een Duits-Frans popduo, bestaande uit Fab Morvan en Rob Pilatus. Ze zijn berucht als de enige band ooit die hun Grammy Award weer moest inleveren, toen bekend werd dat ze zelf geen noot gezongen hadden van het album waarvoor ze de prijs hadden gewonnen. Bovendien bleek dat ze ook playbackten tijdens al hun live-concerten.

Hoewel ze bij lange na niet de enige band zijn die zo te werk is gegaan of zo gedeeltelijk te werk zijn gegaan – andere bekende voorbeelden zijn C&C Music Factory,Corona, Black Box, Chilly (Brad Howell), Cappella, Blue System, Boney M. en Modern Talking– is het duo Milli Vanilli hierdoor symbool geworden van bedrog in de muziekwereld.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De producer en zanger Frank Farian (tevens de man achter en mannelijke studio stem van Boney M.) gebruikte Morvan en Pilatus als gezichten van de groep Milli Vanilli. Dit deed hij omdat hij de eigenlijke zangers – Charles Shaw, Johnny Davis en Brad Howell – niet te marketen vond.

Morvan en Pilatus hadden beiden weinig zangtalent. De platenmaatschappij heeft achteraf openlijk toegegeven dat ze een ander geluid wilde hebben voor de band en Pilatus en Morvan voorhield dat de andere (en eigenlijke) zangers puur als achtergrondzangers zouden dienen. Tijdens het opnameproces kwamen de twee erachter dat dit niet klopte. Omdat ze er al zo ver in zaten en contractueel moesten meewerken, gingen ze toch door. Tijdens een eerste interview met muziekzender MTV viel al op dat hun Engels niet zo goed was, waardoor enige twijfel rees of ze de teksten wel echt zelf hadden gezongen. Dit werd echter verder niet opgepakt. Opmerkelijker is het dat ze in feite al op 21 juli 1989 tijdens een live optreden in Lake Compounce in Bristol (Connecticut) rechtstreeks door de mand zijn gevallen. De opname van Girl You Know It's True die stiekem op de achtergrond werd gedraaid bleef op een gegeven moment vastzitten, waarna Morvan en Pilatus van het podium af renden, waarschijnlijk omdat ze dachten ontmaskerd te zijn. Het aanwezige publiek schijnt het nochtans niet te zijn opgevallen dat er iets bijzonders gebeurde.[1]

Het eerste album van Milli Vanilli, All or Nothing, werd een groot Europees succes. Het tweede album, Girl you know it's true, werd een nog groter succes, hoewel Charles Shaw de waarheid reeds aan een verslaggever had verteld. Frank Farian betaalde Shaw zwijggeld en de zaak liep met een sisser af. Het nummer Girl I'm gonna miss you werd in Nederland een nummer 1-hit in beide hitlijsten op Radio 3; zowel de Nationale Hitparade Top 100 op de TROS-donderdag als de Nederlandse Top 40 op de Veronica-vrijdag.

Op 22 februari 1990 won Milli Vanilli een Grammy Award voor de beste nieuwe artiest.

Ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 november 1990 werd publiekelijk bekend dat de beide gezichten van Milli Vanilli zelf nooit gezongen hadden, nadat Farian dit enkele dagen eerder tegenover verslaggevers had opgebiecht. Ze hebben destijds zelf aangeboden de gewonnen Grammy Award terug te geven omdat ze vonden dat het 'spel' niet eerlijk gespeeld was, ze zijn er dus nooit toe gedwongen. De Grammy Award-organisatie heeft het voorstel geaccepteerd en de Grammy Award terug genomen. De drie American Music Awards die hen waren uitgereikt mochten ze echter houden.[2]

Er werden ca. 30 juridische processen tegen de twee aangespannen wegens hun bedrog. Een Amerikaanse rechter bepaalde dat iedereen die het album gekocht had, recht had op terugbetaling.

Morvan heeft destijds een interview gegeven met het Nederlandse 'Wat Heet', waarin hij vertelde hoe het allemaal is gegaan.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Met de echte zangers werd onder de naam Real Milli Vanilli geprobeerd het aanvankelijke succes van Milli Vanilli voort te zetten. Dit mislukte, al had de nieuwe band wel enige bekendheid. De naam "Milli Vanilli" was echter besmet geraakt.

Rob Pilatus probeerde enige tijd later met Fab Morvan door te breken onder de naam Rob & Fab waarbij ze wél zelf zongen. Toen dit mislukte raakte Pilatus, die al sinds de succesjaren verslaafd was aan cocaïne, aan lager wal en belandde ten slotte zelfs in de criminaliteit. In 1998 werd hij dood aangetroffen in Frankfurt, als gevolg van een overdosis alcohol en drugs.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
All or nothing 1988 03-12-1988 38 20
All or nothing (US Remix album) 1989 26-08-1989 1(5wk) 33
Greatest hits 2006 -

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Girl you know it's true 27-08-1988 4 11 Veronica Alarmschijf Radio 3 / nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100
Baby don't forget my number 21-01-1989 6 10 Nr. 7 in de Nationale Hitparade Top 100
Blame it on the rain 29-07-1989 2 10 Nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100
Girl I'm gonna miss you 30-09-1989 1(5wk) 15 Nr. 1 in de Nationale Hitparade Top 100
All or nothing 20-01-1990 11 6 TROS Paradeplaat Radio 3 / nr. 9 in de Nationale Top 100
Keep on running 17-11-1990 9 6 Veronica Alarmschijf Radio 3 / nr. 7 in de Nationale Top 100

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22
Girl I'm gonna miss you -1320--------------------- -
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.