Naar inhoud springen

Rob Pilatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rob Pilatus (rechts) tijdens de repetities voor de uitreiking van de Grammy's in februari 1990

Robert (Rob) Pilatus (München, 8 juni 1964Friedrichsdorf, 3 april 1998)[1] was een van de gezichten van de Duitse popgroep Milli Vanilli.

Pilatus werd geboren in Amerika, maar groeide op bij een adoptiegezin in München.

Hij had in 1988 enkele wereldwijde hits met nummers als Girl, you know it's true en Girl, I'm gonna miss you. Een jaar eerder, in 1987, had hij als achtergrondzanger van de groep Wind al enig succes vergaard door het behalen van de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival in Brussel met het liedje Lass die Sonne in dein Herz.

In 1990 werd echter op een door Milli Vanilli's producer, de Duitser Frank Farian, belegde persconferentie bekendgemaakt dat Pilatus, die inmiddels verslaafd was geraakt aan cocaïne, en medezanger de Fransman Fab(rice) Morvan nooit één noot gezongen hadden op desbetreffend album, waarna ze hun destijds gewonnen Grammy terug hebben gegeven en waardoor hun populariteit vervolgens zienderogen daalde. Pilatus deed een mislukte zelfmoordpoging, probeerde in 1993 terug te komen in de muziek, maar raakte al snel weer aan lager wal. In 1995 werd hij in Los Angeles gearresteerd voor het aanvallen van een man. Een maand later vernielde hij een huis en sloeg hij een andere man neer die in zijn auto probeerde in te breken. Hij werd daarvoor uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden cel.

In maart 1998 verklaarde Pilatus op de Duitse televisie dat hij liever dood wilde zijn. Begin april van datzelfde jaar, dus amper één maand later, werd hij op 33-jarige leeftijd dood aangetroffen in een hotelkamer in Friedrichsdorf. Hij was blijkens de autopsie overleden aan een dodelijke combinatie van alcohol en drugs.[2]