Silver Convention

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Silver Convention was een Duitse discogroep uit de jaren 70.

De groep werd opgericht in München door producers en liedjesschrijvers Sylvester Levay en Michael Kunze. Silver was de bijnaam van Sylvester. In 1974 scoorden ze een hit in het Verenigd Koninkrijk met het nummer Save me. Omdat het oorspronkelijk een studiogroep was, werd vanaf dat moment gezocht naar zangeressen om ook op te kunnen treden.

Linda G. Thompson (Linda Übelherr), Penny McLean (Gertrude Wirshinger) en Ramona Wulf (Ramona Kraft) werden aangenomen. Silver Convention scoorde 2 grote hits in de Verenigde Staten; Fly, Robin, Fly, waarvan de tekst slechts uit 6 woorden bestond, stond 3 weken op 1 in 1975 en won de Grammy Award voor beste instrumentale r&b-vertolking. De opvolger Get up and boogie stond drie weken op 2 in 1976. De dames brachten tegelijktertijd ook solowerk uit. McLean had een hit met Lady Bump en Thompson met Ooh what a night. Wulf was al vanaf 1971 als schlagerzangeres actief en trad vaak op in het tv-programma "Die Hit-Parade".

Verdere singles van de groep die op hun eerste successen verder borduurden werden slechts bescheiden hits. Eind 1976 verliet Thompson de groep en werd vervangen door Rhonda Heath. In 1977 werd de band verkozen om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival met het lied Telegram. De EBU schafte de vrije taalregel die sinds 1973 was ingevoerd af, maar omdat Duitsland en België al een Engelstalig lied gekozen hadden werd de maatregel weer teruggetrokken. Het trio werd 8ste en bereikte nog de top 30 van de hitparade, het was echter het einde van de groep.

Rhonda Heath zong in 1985 als backing vocal voor Oostenrijk en in 1994 bij de Duitse kandidaten. Silver Convention inspireerde een Nederlandse producer tot het oprichten van de populaire groep Luv'.