Digitale televisie in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederland heeft drie categorieën van digitale televisie. Via zendmasten (DVB-T), via de kabel (DVB-C) en via de satelliet (DVB-S). Die DVB staat voor Digital Video Broadcasting. Daarbij is er ook nog de mogelijkheid van interactieve televisie. Aan het einde van het derde kwartaal van 2008, beschikte 50% van de Nederlandse huishoudens over digitale televisie [1].

Via zendmasten[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt digitale televisie via zendmasten uitgezonden door Digitenne. De uitzendingen zijn in de norm DVB-T. De uitzendingen van de publieke omroepen zijn gratis en onversleuteld (free-to-air) te ontvangen. Verder zijn er tegen betaling buitenlandse en commerciële omroepen te ontvangen. Ontsleuteling van de buitenlandse en commerciële omroepen vindt op de standaardmanier plaats via een module met smartcard die in de Common Interface van het televisietoestel wordt gestoken. Verder wordt er veel gebruikgemaakt van de settopbox.

Nederland was het tweede land in Europa dat de analoge ether-uitzendingen (via de beeldbepalende harkantenne op het dak) staakte. Dat gebeurde op 11 december 2006.

Via de kabel[bewerken | brontekst bewerken]

Via coax- en glasvezelkabel wordt digitale televisie aangeboden. De uitzendingen zijn voor het overgrote deel in de norm DVB-C. DVB-T wordt slechts beperkt gebruikt. De meeste aanbieders versleutelen het basispakket. Ontsleuteling van versleutelde zenders vindt niet op de standaardmanier via de Common Interface plaats, maar enkel via settopbox of CI+. Directe ontvangst op een digitaal televisietoestel is veelal niet mogelijk. Er wordt daarom via de kabel nog veel naar analoge televisie gekeken. De doorgifte van analoge televisie door Ziggo is gefaseerd vanaf april 2018 per regio stopgezet en wordt alleen nog digitale televisie doorgegeven. Ziggo-klanten die voorheen analoge televisie ontvingen, wordt daartoe als alternatief gratis een digitale ontvanger ('kastje') aangeboden.

De vier grootste aanbieders van digitale televisie via de kabel zijn:

Via de satelliet[bewerken | brontekst bewerken]

Voor satelliettelevisie wordt voornamelijk gebruikgemaakt van de satellietpositie Astra 19,2°O. Daarnaast wordt veel gebruikgemaakt van de positie Astra 23,5°O. Beide posities kunnen met één schotelantenne worden ontvangen, bijvoorbeeld via een Duo LNB 60. BVN en de meeste regionale Nederlandse omroepen zijn onversleuteld via de satelliet te ontvangen. Via de satelliet zijn verder vele buitenlandse omroepen onversleuteld te ontvangen, met name uit Duitsland. Via de satellietpositie Astra 28,2°O zijn ook veel omroepen uit het Verenigd Koninkrijk onversleuteld te ontvangen.

Nederland 1, 2 en 3 worden via de satelliet versleuteld uitgezonden, zowel in standaard als in hoge definitie. Voor de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3 is het bedrijf CanalDigitaal benodigd, maar behoeft geen abonnement afgesloten te worden. CanalDigitaal verkoopt ook abonnementen op commerciële zenders en op de Vlaamse openbare omroepen één en Ketnet/Canvas. Decodering van versleutelde zenders kan op de standaard manier via de common interface plaatsvinden, maar gebeurt meestal via een settopbox.

De meeste uitzendingen zijn in de norm DVB-S, maar de norm DVB-S2 is sterk in opkomst.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]