District Atsjchoj-Martanovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ачхой-Мартановский район
District in Rusland Vlag van Rusland
Kaart
Kerngegevens
Deelgebied Vlag van Tsjetsjenië Tsjetsjenië
Hoofdplaats Atsjchoj-Martan
Coördinaten 43°11'17,99"NB, 45°16'43,00"OL
Algemeen
Oppervlakte 1.050 km²
Inwoners (volkstelling 2002) 64.839
(61,8 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

District Atsjchoj-Martanovski (Russisch: Ачхой-Мартановский район; [Atsjchoj-Martanovski rajon], Tsjetsjeens: ТIеьха-Мартан кIошт, Theẋa-Martan khoşt) is een district (rayon) in het zuidwestelijk deel van de Russische autonome republiek Tsjetsjenië.

Het district heeft een oppervlakte van 1050 km², waarvan 629,2 km² landbouwgrond en 28,9 km² industriegebied. Het district had 64.839 inwoners bij de Russische volkstelling van 2002 (56.000 in 1995). Het bestuurlijk centrum is Atsjchoj-Martan.

Het district grenst in het noorden aan het district Soenzjenski, in het noordoosten aan district Groznenski, in het oosten aan district Oeroes-Martanovski en in het zuiden aan district Sjatojski. Geografisch ligt hat aan de noordelijke voet van de Kaukasus. Op het grondgebied van het district stromen de rivieren Assa, Fortanga, Soenzja, Nitchoj, Atsjchoj en Sjalazji. Het gebied is vooral op de landbouw gericht, met graan als belangrijkste product.

Het district heeft een centraal districtziekenhuis in het dorp Atsjchoj-Martan en een districtziekenhuis in het dorp Samasjki.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]