Naar inhoud springen

Dof boomzonnetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dof boomzonnetje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Teloschistaceae
Geslacht:Marchantiana
Soort
Marchantiana asserigena
(Stizenb. ex J. Lahm) Søchting & Arup (2018)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het dof boomzonnetje (Marchantiana asserigena) is een korstmos behorend tot de familie Teloschistaceae. Het leeft in symbiose met de alg Trebouxioid.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Marchantiana asserigena vormt een grijs thallus met daarop kleine (0,2 tot 0,4 mm) doforanje apothecia. De apothecia hebben een onregelmatige grijzige thallusrand.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het zeldzaam voor.

Er zijn drie soorten boomzonnetjes uit Nederland bekend die ook een grijze thallusrand hebben, en daardoor met Marchantiana asserigena verward kunnen worden, namelijk:

  • Gewoon boomzonnetje (Athallia pyracea), in Oost-Nederland algemeen op o.a. populierentakken, verschilt door de grotere, meer oranje apothecia die alleen jong een grijze thallusrand hebben.
  • Oranje boomzonnetje (Caloplaca cerina), op enkele locaties gevonden, heeft ook apothecia met een grijze thallusrand, maar verschilt in de grotere, meer oranje apothecia en de thallusrand is dikker en regelmatig.
  • Bruinrode citroenkorst (Caloplaca haematites), die rond 1850 in Nederland voorkwam, heeft een roodachtige schijf, maar grotere apothecia met een dikkere grijze regelmatige thallusrand.