Don Quichot (ballet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Don Quichot is een ballet opgevoerd in oorspronkelijk vier bedrijven en acht scènes, gebaseerd op een deel uit de beroemde roman Don Quichot van Miguel de Cervantes. De oorspronkelijke choreografie komt van Marius Petipa op muziek van Ludwig Minkus.

Het ballet werd als eerst gepresenteerd door het ballet van het Keizerlijk Ballet in het Bolshoi Theater van Moskou in januari 1869. Petipa en Minkus herzien het ballet in een veel uitgebreidere versie in vijf bedrijven en elf scènes voor het Keizerlijk Ballet.

Don Quichot wordt tegenwoordig uitgevoerd met een eigentijds decor en de kleding is gemaakt door Jérome Kaplan.

Verhaal[bewerken]

Er zijn verschillende versies van dit ballet, dat gebaseerd is op de roman van Cervantes.

  • Oorspronkelijk - Don Quichot is een oudere man die gek is op verhalen over edele ridders. Hij wil zelf ook zulke avonturen beleven. Hij heeft niet voor niets de bijnaam van de ridder met het treurige voorkomen. Met een oude scheerkom als helm en een oud uitgemergeld paard gaat hij in de naam van God en geliefde strijden om weerloze jonkvrouwen en wezen te beschermen. Hij vecht tegen windmolens waarvan hij denkt dat het reuzen zijn. Verstrikt in de molenwieken verklaart hij dat er met deze reuzen niet te spotten valt.

De 19e-eeuwse Oostenrijks-Russische componist Leon Minkus zette dit tragikomische verhaal op suggestieve en wervelende balletmuziek; de vermaarde Marius Petipa tekende voor de choreografie.

  • Modern - In de Moderne versies zijn Basilio en Kitri, twee jonge geliefde in Barcelona. Kitri moet van haar vader trouwen met de rijke man Gamache. Don Quichot komt bij de herberg van Kitri’s vader en ziet dat ze ongelukkig is. Daarom daagt hij Gamache uit voor een duel. Don Quichot wordt weggejaagd. Dan doet Basilio net alsof hij sterft en smeekt Kitri’s vader om medelijden te hebben. En om hem daarom met Kitri te laten trouwen. De vader stemt toe. Tijdens de bruiloft dansen Basilio en Kitri een grand pas de deux in Spaanse stijl. Don Quichot vertrekt, op zoek naar nieuwe avonturen.

Het verhaal op zich heeft niet meer zo veel te maken met Cervantes’ roman, maar het geeft het ballet wel de mogelijkheid Spaanse dansvariaties op te voeren. Alle elementen uit de Spaanse folklore zijn dan aanwezig: waaiers, toreadors, zigeunera en zwierige rokken.

Personages[bewerken]

In het ballet komen veel verschillende personages voor. De hoofdpersonen zijn:

  • Don Quichot - Edelman, en het stereotype van een idealist. Hij gedraagt zich als een held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden, zichzelf min of meer belachelijk maakt
  • Sancho Panza - Buurman en dienaar van Don Quichot. Sancho is een kleine boer, analfabeet maar niet dom, en heeft eten en drinken als belangrijkste interesses
  • Gamache - Rijke edelman
  • Kitri - Herbergdochter
  • Basilio - Geliefde van Kitri, kapper in het dorp
  • Lorenzo - Vader van de hoofdpersoon Kitri

Onderweg ontmoet Don Quichot nog vele andere personages van herders tot edelen, en van misdadigers tot priesters.

Symboliek[bewerken]

Tijdens de pas de deux van Kitri en Basilio staat Basilio op gegeven moment achter Kitri met zijn armen om haar middel heen geslagen en zijn hoofd tegen haar hoofd aan gevlijd; dit is een duidelijk symboliek aan verliefdheid en liefhebben van iemand. Op het feest komt Lorenzo naar Kitri en Basilio toe en omhelst hen beiden met een grote glimlach op zijn gezicht, dit symboliseert het feit dat hij blij is met beiden en dus ook blij met het feit dat ze gaan trouwen. Het is duidelijk dat hij blij is met de keuze van zijn dochter, wat hij in eerste instantie niet was.

Externe links[bewerken]