Donderdag (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donderdag
Single van:
Kris Kross Amsterdam, Bilal Wahib en Emma Heesters
Uitgebracht 22 oktober 2020
Genre Nederpop
Duur 2:36
Label Spinnin' Records
Schrijver(s) Sander Huisman, Jordy Huisman, Bas van Daalen, Joren van der Voort, Yuki Kempees, Paul Sinha, Emma Heesters, Joey Ferre, Bilal Wahib, Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, B9NNY
Producent(en) Kris Kross Amsterdam, Yuyu van Scheppingen, Joren van der Voort, Bas van Daalen, Joey Ferre
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Singletijdbalk van Kris Kross Amsterdam
2020
Mij niet eens gezien
  2020
Donderdag
  2021
Tranen
Singletijdbalk van Bilal Wahib
2020
Jaloers
  2020
Donderdag
  2021
501
Singletijdbalk van Emma Heesters
2020
Waar ga je heen
  2020
Donderdag
  2020
Als de eerste sneeuw valt
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Donderdag is een lied van het Nederlandse dj-trio Kris Kross Amsterdam, zanger Bilal Wahib en zangeres Emma Heesters. Het werd in 2020 als single uitgebracht.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Donderdag is geschreven door Sander Huisman, Jordy Huisman, Bas van Daalen, Joren van der Voort, Yuki Kempees, Paul Sinha, Emma Heesters, Joey Ferre, Bilal Wahib, Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib en B9NNY en geproduceerd door Kris Kross Amsterdam, Yuyu van Scheppingen, Van der Voort, Van Daalen en Ferre. Het is een nummer uit het genre nederpop. Het lied gaat over de donderdag, de dag voor de liedvertellers dat ze met hun geliefde kunnen zijn en ontspannen.[3] Het lied werd uitgegeven op een donderdag, passend bij de titel en thema van het lied.[4] De single heeft in Nederland de gouden status.[5]

Het was de eerste keer dat Kris Kross Amsterdam en Bilal Wahib met elkaar samenwerkten, maar met Emma Heesters had het dj-trio al de hit Loop niet weg. De samenwerking met Heesters werd nogmaals na Donderdag herhaald op Alles wat ik mis. Voor Wahib en Heesters onderling was het eveneens de eerste keer dat ze met elkaar samenwerkten.

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

De artiesten hadden bescheiden succes met het lied in Nederland. In de Top 40 kwam het tot de 29e plaats in de vier weken dat het in de lijst te vinden was. Het piekte op de 37e plaats van de Single Top 100 en stond zes weken in deze hitlijst.