Donkere Duinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Donkere Duinen in 1931

De Donkere Duinen is een bos in Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het bos ligt in het westen en noorden tegen de duinen aan en is onderdeel van Natura 2000-gebied Duinen Den Helder-Callantsoog. Aan de zuidkant is de Jan Verfailleweg de grens met het natuurgebied Mariëndal.

De Donkere Duinen werden in 1917 aangelegd als naaldbos met Oostenrijkse dennen maar is langzaam aan het veranderen in een loofbos. Het plan om een gedeelte van de duinen te bebossen stuitte ook op kritiek, onder meer van de directeur van het Zoölogisch Station in Den Helder, het huidige NIOZ, vanwege het verlies van vochtige duinvalleien en bijzondere planten.[1]

Van oktober 1973 leefde in het bos de in die tijd enige wilde oehoe van Nederland. De uil werd in februari 1981 door een onbekend persoon neergeschoten, iets wat hij niet overleefde.[2] In het bos was een houten uitkijktoren te vinden welke door het steeds hoger groeien van de bomen geen uitzicht meer gaf. In 2003 werd de toren vervangen door een nieuwe toren in het naastgelegen Mariëndal.

Tot 2010 was bij de ingang van het bos een kinderboerderij met onder andere konijnen, varkens, pauwen en een hertenkamp te vinden. In 2010 is dit verplaatst naar nieuwbouw: De Helderse Vallei. Aan de oostzijde van het bos bevindt zich een camping en aan de zuidwestzijde een restaurant en een hotel. Ook is er een vogelasiel gevestigd. In het bos is een kolonie blauwe reigers te vinden van circa 50 paren.