Quelderduyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Quelderduyn
Cricketspelers in Quelderduyn.
Type Stadspark
Locatie Den Helder, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 57′ NB, 4° 46′ OL
Oppervlakte 25 ha.
Beheerder Gemeente Den Helder
Voorzieningen Tennisbanen, skatebaan, mountainbikepaden

Quelderduyn is een stadspark in de wijk De Schooten in Den Helder. Het park is rond 1980 aangelegd en vernoemd naar een duingebied dat tegenwoordig bekend staat als De Kooy. Het park is te bereiken met buslijn 34 van Station Den Helder naar De Schooten.

In het park staat een sport- en evenementencomplex. In dit complex bevinden zich een sportschool en een saunacentrum en trainen onder andere een handbal- en zaalvoetbalvereniging. Tussen 2007 en 2014 speelde de professionele basketbalclub uit Den Helder in het sportcomplex. In 2022 werd begonnen met een grootschalige verbouwing van het complex. Na de verbouwing keren de herenbasketballers terug en vinden ook de damesbasketballers er hun thuisbasis.[1] In de hal werden concerten gehouden, zo traden onder andere Golden Earring en De Dijk er meerdere keren op.[2] Het carnavalsfeest van carnavalsvereniging De Krabbetukkers werd sinds eind jaren 1980 tot en met 2020 gevierd in het complex.[3] Verder hebben in het park een kanovereniging, een hondensportvereniging en een orkest hun onderkomen. Ook zijn er vrij te gebruiken tennisbanen, mountainbikepaadjes en een skatepark te vinden.

In 1981, toen de golfsport in Nederland een grote groei doormaakte, was er een tijdelijke golfbaan in Quelderduyn.[4] Quelderspoor was een in het park gelegen motorcrossterrein langs het spoor, het is in 2005 opgeheven.[5] Vanaf halverwege jaren 1990 tot in 2023 had een tourclub hun thuisbasis in het park.[6] Van 2002 tot en met 2015 vond het gratis festival Last Minute Summer Event plaats in het park. Onder meer Osdorp Posse, Hardwell en Heidevolk traden er op.[7]