De Schooten (Den Helder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kunst Rehorstpark, op de achtergrond huizen Waterkeringsweg.

De Schooten is een wijk in de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is gelegen tussen Spoorlijn K in het westen en het Noordhollandsch Kanaal in het oosten. Ten zuiden is Vliegveld de Kooy gelegen. In de wijk wonen 9.135 inwoners per 1 januari 2017. [1]

Naamgeving[bewerken]

De naam van deze wijk is ontleend aan een vroegere boerderij, genaamd "De Schooten", die in het midden stond van wat nu de wijk De Schooten is. In 1956 ging deze boerderij door een brand verloren, maar er werd een nieuwe boerderij gebouwd op nagenoeg dezelfde plek als de oude. Tegenwoordig doet deze boerderij dienst als buurthuis voor De Schooten.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1962 werd begonnen met het bebouwen van een gedeelte van polder Koegras. Dit land was tot die tijd vooral in gebruik door agrarische bedrijven. In de 16e eeuw was hier een dorpje genaamd 't Torp te vinden. Toen er voor de bouw van de wijk archeologisch onderzoek plaatsvond werden meerdere grafstenen en tal van schedels en beenderen van een voormalige begraafplaats gevonden.

De wijk is gebouwd in verwachting dat de Koninklijke Marine haar activiteiten in Den Helder fors zou uitbreiden. Door de bouw kon men inspelen op de te verwachten groei van het inwonertal. De groei van de marineactiviteiten liep echter niet in gelijke tred met de verwachting, maar Den Helder had rond 1970 wel een moderne naoorlogse wijk.

Geografie[bewerken]

De wijk bestaat voornamelijk uit woningen uit de jaren zestig, zoals rijtjeshuizen en portiekflats. Er is echter ook nieuwbouw uit de 21e eeuw te vinden. Er is veel groen te vinden en in het westen en zuiden liggen parken. Het centrale punt van de wijk is een vijver met naastgelegen winkelcentrum.

Gelegen in het zuidoosten van de plaats Den Helder wordt de wijk ontsloten door de provinciale weg 250. Er zijn in de wijk meerdere bedrijventerreinen te vinden.

Buurten en straatnamen[bewerken]

In het noorden is de buurt Westoever te vinden, deze bestaat uit recreatiepark Quelderduin en bedrijventerrein Westoever met winkelgebied. Hiernaast ligt de buurt Marina (Boatex), deze buurt kenmerkt zich door de huizen die aan het water liggen en welke een eigen aanlegsteiger voor recreatievaartuigen hebben. De genoemde buurten worden van de overige buurten afgescheiden door de Ravelijnweg en een groenstrook.

In de Schouten en Schepenen-, Walvisvaarder-, Zeeloodsen-, Landmeters- en Waterkeringsbuurt zijn de straatnamen vernoemd naar personen uit de (maritieme) geschiedenis van Den Helder. Verdere buurten zijn Schooten-Centrum en de Guldemondbuurt, waar de straten zijn vernoemd naar oude topografische namen zoals Torp, De Garst en Heiligharn.

Sport[bewerken]

In het zuidoosten ligt het wielerterrein van fietsclub HRTC DOK. Andere sportclubs zijn MSV Zeemacht (voetbal) en tafeltennisvereniging TTV Noordkop.

Openbaar vervoer[bewerken]

De Schooten wordt aangedaan door één buslijn van Connexxion. Aan de westrand van de wijk is Station Den Helder Zuid gelegen.

Lijn Route
34 Station Den Helder-De Schooten-Station Den Helder Zuid-Station Den Helder
1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Den Helder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]