Donoussa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donoussa
Eiland
Locatie van Donoussa in de Egeïsche Zee.
Locatie
Eilandengroep Cycladen
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 37°6'NB, 25°48'OL
Algemeen
Oppervlakte 18 km²
Inwoners 150
Stavros, Donoussa (2007)

Donoussa (Grieks: Δονούσα), ook wel Donausa, is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het behoort toe aan de eilandengroep de Cycladen en daarbinnen tot de Kleine Cycladen. Het eiland, dat 22 kilometer ten oosten van Naxos ligt, is een zelfstandige gemeente in het departement de Cycladen.

Het eiland[bewerken]

De hoofdplaats van Donoussa is Stavros (ook wel Donoussa), de haven van het eiland. Hier wonen de meeste van de 150 inwoners. Verder zijn er nog de dorpen Charavgi, Mersini and Kalotaritissa. De vaarten naar Athene en andere buureilanden vinden erg onregelmatig plaats. Het eiland is op zijn maximum 6 kilometer lang en 6 kilometer breed. Het hoogste punt is de Papas, een berg van 384 meter hoog. Naast de landbouw en visserij is toerisme een grote bron van inkomsten voor het eiland. Er komen in de vakantieperiodes veel Atheners op Donoussa hun vakantie houden. Het eiland heeft geen geasfalteerde wegen, waardoor er weinig verkeer op het eiland (mogelijk) is.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog is er voor de kust van Donoussa een Duits oorlogsschip gezonken. Dat is tegenwoordig nog vanaf diverse stranden te zien. Ook is er in de Papas een grote stalagmietengrot. Ook zijn er overblijfselen op het eiland te vinden die dateren uit de Geometrische periode. Daarnaast zijn er verschillende kerken.

Externe link[bewerken]