Naar inhoud springen

Kea (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kea
Κέα
Eiland
Locatie
Eilandengroep Cycladen
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 37°36'45"NB, 24°20'24"OL
Algemeen
Oppervlakte 128 km²
Inwoners 2420 (census 2011)[1]

Kea[2] (Grieks: Κέα, ook wel Τζιά, Tzia) is een eiland en gemeente (dimos) dat behoort tot de Cycladen, een Griekse eilandengroep die zich in de Egeïsche Zee bevindt, ten oosten van de Peloponnesos in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Zuid-Egeïsche Eilanden.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Kea is het Cycladisch eiland dat zich het dichtst bij het vasteland bevindt en ligt ten noordwesten van Kithnos. Het is in ongeveer drie uur vanuit Athene te bereiken. In 2000 had het eiland ongeveer 1700 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de klassieke periode was Kea (Ceos of Keos) de geboorteplaats van Simonides en zijn neef Bacchylides, beiden lyrische dichters, van de sofist Prodicus en van de geneeskundige Erasistratos. De inwoners van het eiland stonden in die tijd bekend voor de offers, die zij brachten aan de Hondsster Sirius en aan Zeus om koele zeewinden, terwijl zij wachtten tot de herrijzenis van Sirius in de zomer; als de ster helder verscheen, was dit een goed voorteken; was de hemel niet helder of zelfs mistig, dan was dit geen goed teken en kon men plagen verwachten. Op munten, die op het eiland zijn gevonden, staan afbeeldingen van honden of sterren, waar lichtstralen van uitgaan, wat het grote belang aangeeft dat de toenmalige bewoners aan Sirius hechtten.[3]

Haven / hoofdstad / toeristen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste haven van het eiland is die van Korissia, die in het noordwesten van het eiland ligt. Chora (Ioulis) is de hoofdstad van het eiland. Deze hoofdstad is gebouwd tegen heuvels in amfitheatrische stijl. De huizen kenmerken zich door veelal twee verdiepingen met rode daken en smalle stenen straatjes. Het archeologisch museum vindt men hier ook in Chora. Korissia met de haven is de plek met de meeste accommodaties (hotels e.d.) voor toeristen, die zich hier ook het meest bevinden.

  • Vlak bij Kea ligt het wrak van de Britannic, het zusterschip van de Titanic. De Britannic zonk in 1916.

Stranden[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatsen[4][bewerken | brontekst bewerken]

Door de bestuurlijke herindeling (Programma Kallikratis) werden de departementen afgeschaft vanaf 2011. “Kea - Kythnos” werd een regionale eenheid[5] (periferiaki enotita). Er werden eveneens gemeentelijke herindelingen doorgevoerd, in de tabel hieronder “GEMEENTE” genoemd.

Plaats Hoofdplaats
(vroeger)
Postcode GEMEENTE Hoofdplaats van
de gemeente
Kea Kea Kea
Kythnos 840 06 Kythnos Kythnos

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (el) Aantal inwoners in 2011 (p. 9 Δήμος Κέας)
  2. (el) Bestuurlijke indeling vanaf 2011 en aantal inwoners in 2001 (p. 17442 ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ)
  3. Holberg, JB (2007). Sirius:Brightest Diamond in the Night Sky (Ned:Sirius:Helderste diamant in de nachtelijke hemel). Praxis Publishing, Chichester, UK, p. 20. ISBN 0-387-48941-X.
  4. (el) Bestuurlijke indeling vanaf 2011 en aantal inwoners in 2001 (p. 17442 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΑΣ − ΚΥΘΝΟΥ)
  5. (el) Volks- en woningtelling 2011: Voorlopige uitslagen van het aantal inwoners (p. 9 Περιφερειακή ενότητα Κέας - Κύθνου)
Zie de categorie Kea (island) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.