Dorpsweg (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dorpsweg vanaf het Maastunnelplein

De Dorpsweg is een drukke verbindingsweg tussen de Groene Kruisweg en de Maastunnel in de Rotterdamse wijk Charlois.

De Dorpsweg bestaat uit 2x2 rijstroken voor het autoverkeer en heeft aan beide zijden een ventweg voor bestemmingsverkeer en (brom)fietsers. De Dorpsweg is een oude weg en liep voorheen van de Charloisse Lagedijk naar de Katendrechtse Lagedijk. Het grootste deel had de naam Katendrechtsche Weg. Deze naam werd in 1895 gewijzigd in Dorpsweg. Het dorp dat bedoeld wordt, is Katendrecht.

De bebouwing van de Dorpsweg stamt uit de jaren dertig en veertig. Gedurende een groot deel van de Tweede Wereldoorlog stonden de niet-voltooide fundamenten van woningen langs de Dorpsweg; door het gebrek aan bouwmaterialen konden deze woningen niet voltooid worden.

Bij de aanleg van de wijk Pendrecht eind jaren veertig verdween het zuidelijke deel van de Dorpsweg. Bij de Charloisse Lagedijk bevinden zich restanten van de oude Dorpsweg, te weten de Dorpslaan en het Dorpshof. Deze zijn gescheiden door de metrobaan.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn plannen om een nieuwe metrolijn aan te leggen vanaf Kralingse Zoom via het (nieuwe) Feyenoordstadion en Zuidplein via de Dorpsweg naar de Waalhaven.[1] Zie: Zuidtangent (Rotterdam).