Oranjeboomstraat (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oranjeboomstraat met Wilhelminakerk

De Oranjeboomstraat is een straat in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Terwijl de rest van de Nederlanders bij het uitspreken van de naam de klemtoon legt op de tweede lettergreep (Oránjeboomstraat), doen de Rotterdammers dat pas op de vierde, en spreken zij de naam uit als Oranjebóómstraat. De straat ontleent zijn naam aan de Oranjeboom bierbrouwerij die daar in 1885 in gebruik genomen was, opgericht als "Brouwerij d'Orangienboom" in 1671 aan de Nieuwe Haven. Het terrein lag op de andere oever, buiten de stad, maar het was een van de zes grootste brouwerijen van het land, een stad op zich. De brouwerij is inmiddels gesloopt.

De Oranjeboomstraat is een doorgaande verkeersroute in Rotterdam-Zuid, van de Koninginnebrug via het Stieltjesplein linksaf langs de Stieltjesstraat en dan weer rechtsaf de Oranjeboomstraat in langs station Rotterdam Zuid, langs het Stadion Feijenoord richting Dordrecht.

In diverse andere plaatsen ligt een Oranjeboomstraat (bijvoorbeeld Breda, de andere thuisbasis van het biermerk, maar ook Mill), maar het lied van André van Duin uit 1982 gaat over één straat, getuige het refrein:

Twee jongens van vroeger in oud Rotterdam
Twee schoolkameraden in vuur en in vlam
Voor Feijenoord of Sparta, De Kuip of Ahoy
En dan denk ik bij mijzelf: ouwe jongen wat was dat mooi
Oranjeboomstraat, een buurtcafé
Die sfeer draag ik altijd mee
Toen hadden wij nog plenty tijd
Een beetje sport of de politiek
De Ramblers, hun swingmuziek
Ik sprak daar dagen, nachten met jou
Allerbeste vriend

In de jaren zestig waren aan de Oranjeboomstraat zowel een huishoudschool als de Nicolaas Witsenschool, een lagere technische school voor de scheepsbouw, gevestigd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]