Groene Kruisweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groene Kruisweg
GroeneKruisweg.png
Geografische informatie
Locatie       Voorne-Putten en IJsselmonde
Begin Schrijversdijk, Brielle
Eind Dorpsweg, Rotterdam-Zuid
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Groene Kruisweg is een weg van in totaal 34 kilometer lengte, die loopt van Brielle tot in Rotterdam, via Vierpolders, Zwartewaal, Heenvliet, Geervliet, Spijkenisse, de Spijkenisserbrug, Hoogvliet, Poortugaal en Rhoon. Bij de vesting van Brielle gaat de weg over in de Schrijversdijk, die na ter hoogte van Oostvoorne overgegaan te zijn in de Kleidijk op de Maasvlakte bij het Stenen Baakplein aansluit op de N15. In Rotterdam-Charlois gaat de weg ter hoogte van het landhuis De Oliphant over in de Dorpsweg, die onder andere toegang verschaft tot de Maastunnel.

Via de Groene Kruisweg lopen de provinciale wegen N218 (Brielle - Spijkenisse), N493 (Spijkenisse) en N492 (Spijkenisse - Rotterdam).

De weg zou met zijn 34 kilometer na de Van Heemstraweg, thans het tracé van de N322, langs de Maas bij Dreumel de langste weg in Nederland zijn met één doorgaande straatnaam. De 61 kilometer lange Van Heemstraweg wordt te Zaltbommel kort onderbroken, maar het oostelijke doorgaande deel meet nog altijd 41 kilometer.

Geschiedenis[bewerken]

De Groene Kruisweg werd aangelegd tussen 1930 en 1934, mede op aandringen van De Zuid-Hollandsche Vereeniging Het Groene Kruis. Deze zag het belang van een snelle ontsluiting over de weg van de dorpen op Voorne-Putten en IJsselmonde ten behoeve van zieken- en gewondenvervoer naar de Rotterdamse ziekenhuizen. De vereniging had daarom een belangrijk aandeel in de vaststelling van het tracé. De naam werd in 1934 gegeven op initiatief van de afdeling Voorne en Putten van het Groene Kruis. Later nam de afdeling Poortugaal en Rhoon dit idee over. In Rotterdam eindigde de weg bij de kruising van de Charloisse Lagedijk en de Charloisse Hooge Dijk (de tegenwoordige Schulpweg). Eind jaren vijftig werd de Groene Kruisweg doorgetrokken naar de Dorpsweg. Tot de komst van Rijksweg 15 in de jaren zeventig was het de enige verbinding van Voorne-Putten met Rotterdam. [1] [2].

Trivia[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. [1], Straatnamen en buurten van Rotterdam op engelfriet.net
  2. [2], Over het Voorne-Putten Boek in Weekkrant Spijkenisse, 29 maart 2011