Groene Kruisweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groene Kruisweg
Groene Kruisweg
Geografische informatie
Locatie       Voorne-Putten en IJsselmonde
Begin Schrijversdijk, Brielle
Eind Dorpsweg, Rotterdam-Zuid
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Groene Kruisweg is een weg van in totaal 34 kilometer lengte, die loopt van Brielle tot in Rotterdam, via Vierpolders, Zwartewaal, Heenvliet, Geervliet, Spijkenisse, de Spijkenisserbrug, Hoogvliet, Poortugaal en Rhoon. Bij de vesting van Brielle gaat de weg over in de Schrijversdijk, die na ter hoogte van Oostvoorne overgegaan te zijn in de Kleidijk op de Maasvlakte bij het Stenen Baakplein aansluit op de A15. In Rotterdam-Charlois gaat de weg ter hoogte van het landhuis De Oliphant over in de Dorpsweg, die onder andere toegang verschaft tot de Maastunnel.

Via de Groene Kruisweg lopen de provinciale wegen N218 (Brielle - Spijkenisse), N493 (Spijkenisse) en N492 (Spijkenisse - Rotterdam).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste wegen op Voorne-Putten en IJsselmonde waren tot de aanleg van de Groene Kruisweg bedekt met grind of geheel onverhard (zand- en kleiwegen) en waren hooguit drie meter breed. Dat leverde steeds meer problemen op: te smal voor auto's, schade aan voertuigen, alleen langzaam kunnen rijden. Vanaf 1919 waren er al plannen gemaakt om dit te verbeteren en waren er pogingen gedaan om tot overeenstemming te komen, maar steeds zonder resultaat. In 1924 liet de De Zuid-Hollandsche Vereeniging Het Groene Kruis weten te willen helpen bij de aanleg van een goede weg, zodat zieken en gewonden sneller en veiliger naar de Rotterdamse ziekenhuizen konden worden vervoerd. Vele gemeentebesturen schaarden zich achter het plan en in 1926 ook de Provincie.[1] De Vereeniging had een belangrijk aandeel in de vaststelling van het tracé. De Groene Kruisweg werd gerealiseerd tussen 1930-1934 en was de eerste geasfalteerde weg op Voorne-Putten.

De naam werd in 1934 gegeven op initiatief van de afdeling Voorne en Putten van het Groene Kruis. Later nam de afdeling Poortugaal en Rhoon dit idee over. In Rotterdam eindigde de weg bij de kruising van de Charloisse Lagedijk en de Charloisse Hooge Dijk (de tegenwoordige Schulpweg). Eind jaren vijftig werd de Groene Kruisweg doorgetrokken naar de Dorpsweg. Tot de komst van Rijksweg 15 in de jaren zeventig was het de enige verbinding van Voorne-Putten met Rotterdam.[2][3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's van de Groene Kruisweg[bewerken | brontekst bewerken]

Van Brielle richting Rotterdam:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Spijkenisse in de periode 1915-1940 [lesbrief] / Ben Benschop. - Streekarchief Voorne-Putten & Rozenburg. - p. 29 en 31. Gepubliceerd op: https://web.archive.org/web/20160121072705/http://groentewinkelmak.nl/assets/files/spijkenisse1915-1940_lr.pdf
  2. [1], Straatnamen en buurten van Rotterdam op engelfriet.net. Gearchiveerd op 19 juli 2023.
  3. [2], Over het Voorne-Putten Boek in Weekkrant Spijkenisse, 29 maart 2011
Zie de categorie Groene Kruisweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.