Van Heemstraweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Van Heemstraweg is een weg in de Nederlandse provincie Gelderland van Weurt tot Brakel met een lengte van 45,5 km. Het gedeelte westelijk van Beneden-Leeuwen maakt deel uit van de provinciale weg N322. De weg heeft tevens de distinctie dat het de langste doorgaande weg in Nederland is met één straatnaam. De weg is vernoemd naar Schelto van Heemstra, commissaris van de Koningin van 1925 tot 1946.

De aanleg van de weg begon in 1927 en werd voltooid in 1959. De weg leverde een belangrijke bijdrage in de bereikbaarheid van het Land van Maas en Waal.

In de Bommelerwaard wordt de weg steevast Heemstrabaan genoemd.[bron?]

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De weg loopt van de Weurtse Sluis bij Nijmegen tot vlak voor de Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas bij Poederoijen. In Zaltbommel wordt de ruim 60 km lange weg onderbroken door een traject andere straatnamen, te weten (van oost naar west gezien): Van Heemstraweg Oost, Koningin Wilhelminaweg, Van Heemstraweg West, Wichard van Pontlaan en Bomela. De totaal lengte van deze onderbreking is 4,2 km. Van Weurt tot Zaltbommel is de Van Heemstraweg 45,5  km lang; van Zaltbommel tot Brakel 11,8 km. Het langste traject met dezelfde naam is dus 45,5  km. De twee delen samen meten 57,3  km.

N322[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was de Van Heemstraweg over de volle lengte een provinciale weg. In de loop der jaren werd een deel van die functie overgenomen door de A73 en de Maas-Waalweg. In Zaltbommel werd als gevolg van de bouw van de Martinus Nijhoffbrug en de verbreding van de A2 de aansluiting A2-N322 verlegd naar een locatie ten zuiden van de stad. Een nieuwe -naamloze- rondweg heeft daar de functie van de Van Heemstraweg overgenomen.

De gedeelten tussen de N323 bij Beneden-Leeuwen en Zaltbommel en tussen Zaltbommel en de Afgedamde Maas maken tegenwoordig nog deel uit van de N322.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

De Van Heemstraweg loopt door de volgende gemeenten: